Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουγγαρία: Επικριτής του Όρμπαν κατηγορείται ότι «τα παίρνει» από το εξωτερικό

Ο Πέτερ Μάγκιαρ, πρώην συνοδοιπόρος του πρωθυπουργού που αυτονομήθηκε και τον κατηγορεί για διαφθορά, βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας με την υποψία χρηματισμού από κέντρα του εξωτερικού. Πολύ υψηλά η δημοτικότητα Όρμπαν, παρά τα σκάνδαλα.

Ουγγαρία: Επικριτής του Όρμπαν κατηγορείται ότι «τα παίρνει» από το εξωτερικό

Οι ουγγρικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα κατά του πολιτικού της αντιπολίτευσης Πέτερ Μάγκιαρ, λόγω υποψιών για χρηματοδότηση των εκστρατειών του από το εξωτερικό, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικριτικές για την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν (φωτ.).

Δεν υπήρξε άμεσος σχολιασμός εκ μέρους του Μάγκιαρ, 43χρονου δικηγόρου κατά το παρελθόν στενά συνεργαζόμενου με την κυβέρνηση, ο οποίος ίδρυσε νέο κίνημα τον Φεβρουάριο κατηγορώντας την κυβέρνηση για διαφθορά και οργανώνοντας μαζικές πορείες διαμαρτυρίας κατά του Όρμπαν.

Η έρευνα κατά του Μάγκιαρ ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής νέας Αρχής Προστασίας της Κυριαρχίας, θεσμού που δημιούργησε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο για να παρακολουθεί τις ενδείξεις -όπως τις αποκαλεί- των ξένων επιρροών στους Ούγγρους πολιτικούς.

Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επικρίνει την Αρχή και τον νόμο που την καθιερώνει, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καταστείλουν τη διαφωνία. Όποιος υποψήφιος κριθεί ένοχος ότι λαμβάνει απαγορευμένη ξένη χρηματοδότηση μπορεί να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως τρία έτη.

«Με βάση τις υποψίες για απόπειρες χρηματοδότησης από το εξωτερικό, η Αρχή Προστασίας της Κυριαρχίας ξεκίνησε έρευνα» δήλωσε στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Magyar Nemzet ο επικεφαλής της Αρχής Τάμας Λάντζι.

Ο Λάντζι δήλωσε ότι η έρευνα ξεκίνησε μετά από δημοσίευμα της Magyar Nemzet που ανέφερε ότι το κόμμα του Μάγκιαρ έχει σχέσεις με εταιρείες που έχουν επαφές με τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό Γκόρντον Μπάζναϊ, ο οποίος ζει εκτός Ουγγαρίας.

Ο Μάγκιαρ διέψευσε το εν λόγω δημοσίευμα με χθεσινή του ανάρτηση στο Facebook, λέγοντας ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με τον Μπάζναϊ.

Ο Μάγκιαρ ίδρυσε το κίνημα του κατηγορώντας δημόσια την κυβέρνηση για εκτεταμένη διαφθορά που διαχειρίζεται τον κεντρικό μηχανισμό προπαγάνδας. Οι σύμβουλοι του Όρμπαν απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του.

Στα τέλη Μαρτίου, δημοσίευσε μια μαγνητοφωνημένη συνομιλία με τη Ζουντίτ Βάγκρα, τότε σύζυγό του και υπουργό Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, στην οποία μιλάει με λεπτομέρειες σε μια προσπάθεια συμβούλων του Όρμπαν να αναμειχθούν σε υπόθεση χρηματισμού.

Η συνομιλία, η οποία ερευνάται από τους εισαγγελείς, οδήγησε σε μεγάλες διαδηλώσεις και έριξε σκιά στην κυβέρνηση Όρμπαν που είχε ήδη ταλανιστεί από ένα σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου.

Ο Μάγκιαρ, ο οποίος ανέλαβε ένα ανενεργό κόμμα που ονομάζεται Tisza (Tisztelet és Szabadság - Σεβασμός και Ελευθερία), περιοδεύει στην ύπαιθρο προσπαθώντας να αποκτήσει υποστήριξη για την προεκλογική του εκστρατεία.

Το κόμμα του Μάγκιαρ συμμετέχει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, και θα είναι το πρώτο τεστ για το πρώην κυβερνητικό στέλεχος στην προσπάθειά του να αμφισβητήσει τον εθνικιστή ηγέτη.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μάγκιαρ μπορεί να συγκεντρώσει περίπου το 13% των ψήφων, ενώ η υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος Fidesz παραμένει ως επί το πλείστον αμετάβλητη, πάνω από το 45%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v