ΗΠΑ-δημοσκόπηση: Χάνει έδαφος στις αμφίρροπες πολιτείες ο Μπάιντεν

Αέρας οικονομικής απαισιοδοξίας ανοίγει την ψαλίδα υπέρ του Τραμπ, καθώς οι πολίτες δεν πείθονται από το θετικό αφήγημα του προέδρου. Επένδυση στην κοινωνική ατζέντα και τις αμβλώσεις, αλλά αμφίβολο αν πρόκειται για ισχυρό χαρτί απέναντι στην ακρίβεια.

ΗΠΑ-δημοσκόπηση: Χάνει έδαφος στις αμφίρροπες πολιτείες ο Μπάιντεν

Xάνουν περαιτέρω δυναμική οι δημοσκοπικές επιδόσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σε πολιτείες-κλειδιά, καθώς βαθύ ρεύμα απαισιοδοξίας για την τροχιά της αμερικανικής οικονομίας διαπερνά τους ψηφοφόρους.

Η δημοσκόπηση Απριλίου του Bloomberg δείχνει ότι ο Μπάιντεν προηγείται μόνο σε μία από τις επτά αμφίρροπες πολιτείες (swing states), αυτές που πιθανώς θα καθορίσουν το αποτέλεσμα της μάχης του με τον Ντόναλντ Τραμπ. Προηγείται στο Μίσιγκαν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και... ως εκεί. Υπολείπεται ελαφρώς σε Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν και... βαρέως σε Τζόρτζια, Αριζόνα, Νεβάδα και Βόρεια Καρολίνα.

Αυτά τα αποτελέσματα αποτελούν σε μεγάλο βαθμό επιστροφή στην πρότερη δημοσκοπική κατάσταση για την προεδρική κούρσα, καθώς η ομιλία Μπάιντεν για την κατάσταση του έθνους τον Μάρτιο του χάρισε -πρόσκαιρα- την καλύτερη επίδοσή του στις μηνιαίες σφυγμομετρήσεις που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο.

Η νέα τούμπα εξηγείται από τις απαντήσεις των πολιτών, οι οποίοι υιοθετούν ζοφερή οπτική για την οικονομία βραχυπρόθεσμα. Είναι το θέμα που καταγράφεται σταθερά ως η κύρια ανησυχία τους προ της κάλπης. Η πλειονότητα των ψηφοφόρων στις αμφίρροπες πολιτείες διαβλέπει επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών τους επόμενους μήνες, με λιγότερους από έναν στους πέντε να δηλώνουν ότι αναμένουν πτώση του πληθωρισμού και του κόστους δανεισμού μέχρι το τέλος του έτους. Παρά την ανθεκτική αγορά εργασίας, μόνο το 23% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το ποσοστό απασχόλησης θα βελτιωθεί την ίδια χρονική περίοδο.

Μεταξύ των αναποφάσιστων ψηφοφόρων -ομάδας καθοριστικής για την προσπάθεια του Μπάιντεν να κλείσει την ψαλίδα-, το μερίδιο που αναμένει βελτίωση στα οικονομικά είναι μονοψήφιο.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για τις τρέχουσες επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας και σχεδόν οι μισοί είπαν ότι είναι «πολύ υπεύθυνος».

Η δημοσκόπηση, με περιθώριο σφάλματος 1 ποσοστιαία μονάδα στις επτά πολιτείες, διεξήχθη από 8 έως 15 Απριλίου. Εν μέσω της διενέργειάς της, η έκθεση για τον υψηλότερο από τον αναμενόμενο πληθωρισμό ενίσχυσε τις ενδείξεις της Fed για αναβολή στις μειώσεις επιτοκίων.

Koινωνική vs οικονομική ατζέντα 

Ο Μπάιντεν προσπάθησε να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία, προτάσσοντας τα κέρδη στις θέσεις εργασίας, τις βιομηχανικές επενδύσεις και την επιβράδυνση των αυξήσεων στις τιμές από το 2022. Παράλληλα, η εκστρατεία του βασίζεται εν πολλοίς σε κοινωνικά ζητήματα, ιδιαίτερα στις αμβλώσεις, προκειμένου να ενεργοποιήσει τους Δημοκρατικούς και άλλους φίλα προσκείμενους σε προοδευτικές θέσεις.

Για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση, περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους στις swing states είπαν ότι η άμβλωση ήταν πολύ σημαντική για την ψήφο τους. Στις 9 Απριλίου, απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αριζόνας επικύρωσε ακραίο νόμο του 1864 για την απαγόρευση των αμβλώσεων. Σ' αυτή την πολιτεία, εκείνες τις μέρες, η άμβλωση αναδείχθηκε ως το πιο σημαντικό ζήτημα για τρεις στις 10 Δημοκρατικές γυναίκες, ξεπερνώντας την οικονομία.

Ο Τραμπ προσπάθησε να μετριάσει τη θέση του σχετικά με τις αμβλώσεις, λέγοντας ότι η Αριζόνα το... παράκανε.

Ο μέσος όρος των εθνικών δημοσκοπήσεων Real Clear Politics δείχνει τον Τραμπ και τον Μπάιντεν περίπου σε ισοπαλία. Αλλά στις επτά επίμαχες πολιτείες στη δημοσκόπηση του Bloomberg ο Τραμπ έχει προβάδισμα έξι μονάδων.

Το έλλειμμα του Μπάιντεν είναι μεγαλύτερο απ' αυτό των Δημοκρατικών υποψηφίων για το Κογκρέσο, οι οποίοι υστερούν των Ρεπουμπλικανών κατά δύο μονάδες. Κάτι που υποδηλώνει ότι κατά μέσο όρο οι ψηφοφόροι έχουν χειρότερη άποψη για το πρόσωπο του Μπάιντεν παρά για το κόμμα του συνολικά.

Σημειωτέον ότι όσοι λένε ότι θα ψηφίσουν Τραμπ για πρόεδρο αλλά Δημοκρατικούς για το Κογκρέσο είναι πολύ πιο απαισιόδοξοι για την οικονομία απ' όσους δηλώνουν ότι, αντίστροφα, θα προτιμήσουν Μπάιντεν για πρόεδρο αλλά Ρεπουμπλικανούς για το Κογκρέσο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v