Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέγα ντιλ ψήνεται στον χώρο της εξόρυξης

Η Anglo American, η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία 34 δισεκατομμύρια δολάρια, έλαβε πρόταση συγχώνευσης από τον μεγαλύτερο όμιλο εξόρυξης στον κόσμο, την BHP.

Μέγα ντιλ ψήνεται στον χώρο της εξόρυξης

Η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο, η BHP Group Ltd., έχει προσεγγίσει για εξαγορά την ανταγωνιστική Anglo American, μια κίνηση που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη μεγαλύτερη ανατροπή στον κλάδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία, επισημαίνει το Bloomberg.

Η Anglo American, η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία 34 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε αργά την Τετάρτη ότι έλαβε μια αυτόκλητη πρόταση συγχώνευσης που αφορά στο σύνολο των μετοχών. Πρόσθεσε ότι η κίνηση της BHP ήταν υπό τον όρο η Anglo να αποσχίσει πρώτα από τις μονάδες πλατίνας και σιδηρομεταλλεύματος της Νότιας Αφρικής.

Εάν επιτύχει, η συναλλαγή θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της BHP σε μεγάλης κλίμακας συναλλαγές. Μια σύνδεση με την Anglo θα δημιουργούσε το μεγαλύτερο παραγωγό χαλκού στον κόσμο σε μια στιγμή που αναμένεται κύμα ζήτησης λόγω ενεργειακής μετάβασης.

Δεν αποκλείεται όμως να προκύψει... ανταγωνισμός. «Εάν η BHP συνεχίσει όντως να επιδιώκει αυτή τη συμφωνία, θα εκπλαγούμε αν δεν εμφανιστούν άλλοι πλειοδότες», ανέφεραν σε σημείωμα με email αναλυτές της Jefferies με επικεφαλής τον Christopher LaFemina. Μια προσφορά που αποτιμά την Anglo στα 42,6 δισεκατομμύρια δολάρια -ένα premium 28% με βάση την τελευταία τιμή της μετοχής της- θα μπορούσε να φέρει την τελική συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι μετοχές της Anglo είχαν χαμηλότερες επιδόσεις έναντι των αντιπάλων της. Η BHP, η οποία διαπραγματεύεται στο Λονδίνο και το Σίδνεϊ, έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 149 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Anglo American θεωρείται από καιρό ως πιθανός στόχος μεταξύ των μεγαλύτερων ανθρακωρύχων, ιδιαίτερα επειδή κατέχει μεγάλες επιχειρήσεις χαλκού στη Νότια Αμερική σε μια εποχή που το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας είναι πρόθυμο να προσθέσει αποθέματα και παραγωγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v