Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης κατά της συζύγου Σάντσεθ ζητά η Εισαγγελία

Θα εφεσιβάλει την απόφαση δικαστηρίου της Μαδρίτης να εξετάσει καταγγελία σε βάρος της Μπεγκόνια Γκόμεθ για διαφθορά, που οδήγησε προ της παραίτησης τον πρωθυπουργό. Διάτρητα τα στοιχεία.

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης κατά της συζύγου Σάντσεθ ζητά η Εισαγγελία

Η εισαγγελική αρχή της Μαδρίτης δήλωσε σήμερα πως ζήτησε να απορριφθεί η υπόθεση για διαφθορά σε βάρος της συζύγου του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ που τον οδήγησε να ανακοινώσει ότι σκέφτεται να παραιτηθεί.

Η εισαγγελία δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση που έλαβε χθες Τετάρτη δικαστήριο της Μαδρίτης να εξετάσει μια ιδιωτική καταγγελία που κατέθεσε ομάδα κατά της διαφθοράς σε βάρος της Μπεγκόνια Γκόμεθ για αθέμιτη άσκηση επιρροής και επιχειρηματική διαφθορά.

Η εν λόγω ομάδα Manos Limpias (Καθαρά Χέρια) δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι στήριξε την αγωγή της σε πληροφορίες των ΜΜΕ και πως δεν μπορεί να εγγυηθεί για την εγκυρότητά τους.

Ο επικεφαλής της Μιγκέλ Μπερνάντ ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook πως η οργάνωση απλώς συνέλεξε και διαβίβασε τα δημοσιεύματα σ' έναν δικαστή, πράττοντας το δημοκρατικό καθήκον της, και αρνήθηκε πως η ενέργεια είχε πολιτικά κίνητρα.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος πέρυσι εξασφάλισε άλλη μια κυβερνητική θητεία για το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) ως ηγέτης μειοψηφικής κυβέρνησης συνασπισμού, απηύθυνε επιστολή προς τους πολίτες χθες Τετάρτη, λέγοντας πως θα κάνει ένα πενθήμερο διάλειμμα από τα καθήκοντά του και θα ανακοινώσει στις 29 Απριλίου την απόφασή του αν θα παραμείνει ή θα παραιτηθεί.

Επέρριψε την ευθύνη για την κίνηση σε πρωτοφανή λασπολογία από τη δεξιά και την ακροδεξιά.

Στην επιστολή του ο Σάντσεθ αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν εναντίον της συζύγου του. Η Γκόμεθ δεν έχει μιλήσει δημόσια.

Ο Μπερνάντ, ο οποίος τη δεκαετία του 1980 ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές με το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο, ανέφερε σήμερα στη δήλωσή του πως η καταγγελία δεν ήταν πολιτική αλλά «βασίστηκε αποκλειστικά σε δημοσιογραφικές αναφορές».

Η Manos Limpias είχε αποφασίσει να ζητήσει από το δικαστήριο να ξεκινήσει έρευνα για τις επιχειρηματικές δοσοληψίες της Γκόμεθ, αφού η εισαγγελία δεν είχε αναλάβει δράση με δική της πρωτοβουλία, και ο ερευνών δικαστής θα αποφάσιζε αν οι πληροφορίες των ΜΜΕ ήταν αληθινές ή όχι, είπε.

Ο δικαστής Χουάν Κάρλος Πεϊνάδο, που έχει αναλάβει την υπόθεση, δήλωσε χθες πως θα ξεκινούσε προκαταρκτική έρευνα για το αν η Γκόμεθ έχει εμπλακεί σε αθέμιτη άσκηση επιρροής και επιχειρηματική διαφθορά στις ιδιωτικές της εμπορικές δοσοληψίες.

Υψηλόβαθμα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος συσπειρώθηκαν γύρω από τον Σάντσεθ, χαρακτηρίζοντας τοξικό το πολιτικό κλίμα και ψευδή την αγωγή της Manos Limpias.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο δήλωσε πως ελπίζει ότι ο Σάντσεθ θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός, επειδή «τον χρειαζόμαστε».

Η ενδεχόμενη έκβαση μπορεί να είναι από το να παραμείνει ο Σάντσεθ στην πρωθυπουργία μέχρι το να παραιτηθεί -κάτι που θα οδηγούσε είτε σε νέο υποψήφιο, που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην κάτω βουλή, είτε στη διενέργεια πρόωρων εκλογών το καλοκαίρι- ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να ενισχύσει την ηγεσία του.

Ο δικαστής Πεϊνάδο έχει καλέσει τους διευθυντές δύο διαδικτυακών εφημερίδων να καταθέσουν ως μάρτυρες στην έρευνα, δήλωσε δικαστική πηγή στο Reuters.

Δεν είναι σαφές αν η Γκόμεθ θα κατονομαστεί επίσημα ως ύποπτη στη σφραγισμένη έρευνα, η οποία βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια και πλέον εν αναμονή της έφεσης του εισαγγελέα.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «θέαμα» για τα μάτια του κόσμου.

«Η μεγάλη πλειονότητα» των Ισπανών «παρακολουθεί εμβρόντητη το τελευταίο θέαμα που προκάλεσε ο κ. Σάντσεθ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, επικεφαλής του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP).

«Ο πρόεδρος (μιας κυβέρνησης) που αξίζει στη χώρα μας δεν την ντροπιάζει διεθνώς», πρόσθεσε, κατηγορώντας τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό ότι έχει «θέσει σε λειτουργία μια επιχείρηση πολιτικής επιβίωσης επιδιώκοντας να κινητοποιήσει τους ανθρώπους στη βάση της συμπάθειας, επειδή δεν μπορεί να το κάνει για τη διακυβέρνησή του».

Ο Φεϊχό κάλεσε τον πρωθυπουργό να «δώσει αμέσως εξηγήσεις για τις φερόμενες υποθέσεις διαφθοράς που πλήττουν την κυβέρνησή του, το κόμμα του και το περιβάλλον του».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v