Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηκτικό ντεμπούτο της CVC στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ

Σάρωσαν στην πρώτη μέρα διαπραγμάτευσής τους οι μετοχές, με +25%, μεγάλη ζήτηση από θεσμικούς και όχι μόνο, και με δυνατά κέρδη για τους πρωτομάστορες του ομίλου private equity.

Εκρηκτικό ντεμπούτο της CVC στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ

Οι μετοχές του ομίλου private equity CVC Capital Partners κέρδισαν έως και 25% την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης στο Άμστερνταμ, σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο εμβληματικές αρχικές δημόσιες προσφορές στην Ευρώπη φέτος.

Οι μετοχές της CVC άνοιξαν στα 17,34 ευρώ, αφού τιμολογήθηκαν νωρίτερα στα 14 ευρώ - στο μέσο του ανακοινωθέντος εύρους. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξαγορών της Ευρώπης, με αποτίμηση περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρεία, που ανέφερε ότι θα αντλήσει 2-2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε ότι η προσφορά υπερκαλύφθηκε πολλές φορές και αυξήθηκε ακριβώς για να καλύψει την ισχυρή ζήτηση από θεσμικούς επενδυτές παγκοσμίως, μεταδίδει το Reuters.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που λάβαμε μεγάλη υποστήριξη για την IPO μας τόσο από τους νέους όσο και από τους υφιστάμενους μετόχους μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ρομπ Λούκας. «Αυτό είναι απόδειξη της τεράστιας και σκληρής δουλειάς που έχει καταβληθεί τα τελευταία 40 χρόνια».

Η ζήτηση των επενδυτών προήλθε από αμοιβαία κεφάλαια, κρατικά επενδυτικά ταμεία, hedge funds και μεγάλα ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά ταμεία σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Μέση Ανατολή, δήλωσε στο Reuters άτομο που γνωρίζει τη διαδικασία.

Η δημόσια εγγραφή πρόκειται να αποφέρει κέρδη εκατομμυρίων σε ορισμένους από τους ιδρυτές της εταιρείας, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει τη CVC να αυξήσει τα περιουσιακά της στοιχεία πέρα από τα 186 δισ. ευρώ υπό τρέχουσα διαχείριση.

Αρκετές εταιρείες εισήχθησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πρόσφατα, εκμεταλλευόμενες τις υψηλότερες τιμές των μετοχών και βελτιώνοντας το επενδυτικό κλίμα.

Ωστόσο, οι αποδόσεις των νεοεισερχόμενων είναι ανάμεικτες. Τον περασμένο μήνα οι μετοχές της εταιρείας φροντίδας δέρματος Galderma εκτινάχθηκαν στο ντεμπούτο τους στην αγορά, αλλά η εταιρεία καλλυντικών Douglas -που υποστηρίζεται από τη CVC- τα πήγε λιγότερο καλά διαπραγματευόμενη κάτω από την τιμή έκδοσης.

Οι Ντόναλντ Μακένζι και Στιβ Κόλτες, ιδρυτές της CVC, πρόκειται να αποκομίσουν σημαντικά έσοδα από την IPO. Με βάση την τιμή έκδοσης και χωρίς να ασκήσει το δικαίωμα over allotment, ο Μακένζι αναμένεται να εξαργυρώσει περίπου 121,7 εκατ. ευρώ μέσω της πώλησης υφιστάμενων μετοχών, δείχνουν οι υπολογισμοί του Reuters. Ο Κόλτες θα μπορούσε να συγκεντρώσει περίπου 27,7 εκατ. ευρώ.

Η CVC είναι ο πιο πρόσφατος ευρωπαϊκός όμιλος εξαγορών που εισήχθη στο χρηματιστήριο, ακολουθώντας τα βήματα των Bridgepoint και EQT.

Η εισηγμένη στη Στοκχόλμη EQT έχει δει την τιμή της μετοχής της να τετραπλασιάζεται σε διάστημα πέντε ετών από την IPO, ενώ αυξήθηκαν και τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v