Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ κατά Facebook: Ελλιπείς έλεγχοι στην «εισβολή» ρωσικής προπαγάνδας

Ερευνα κατά της μητρικής Meta από την Κομισιόν ενόψει φόβων για ενίσχυση της παραπληροφόρησης πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

ΕΕ κατά Facebook: Ελλιπείς έλεγχοι στην «εισβολή» ρωσικής προπαγάνδας

Η ΕΕ θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα εναντίον της Meta, μητρικής του Facebook και του Instagram, εν μέσω ανησυχιών ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τη ρωσική παραπληροφόρηση πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Αναμένεται επίσης να εκφράσει ανησυχίες για την έλλειψη αποτελεσματικής παρακολούθησης του εκλογικού περιεχομένου και για τον πιθανώς ανεπαρκή μηχανισμό επισήμανσης παράνομου περιεχομένου.

Η Επιτροπή, μεταδίδει ο Guardian, ανησυχεί ότι το μετριοπαθές σύστημα της Meta δεν είναι ισχυρό ώστε να αντισταθμίσει την πιθανή διάδοση των ψευδών ειδήσεων.

Οι Financial Times ανέφεραν ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες της Meta χειρίζονται τις προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Οι ανησυχίες εστιάζονται κυρίως στο σχέδιο της Meta να διακόψει το Crowd Tangle, εργαλείο που επιτρέπει σε ερευνητές να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την παραπληροφόρηση, τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και τις προσπάθειες σαμποτάζ κατά της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με σαρωτικούς νέους νόμους που αναγκάζουν τις εταιρείες τεχνολογίας να ρυθμίζουν το περιεχόμενό τους για συμμόρφωση με τη νομοθεσία στην ΕΕ, το Facebook είναι υποχρεωμένο να διαθέτει συστήματα για την προστασία από τον συστημικό κίνδυνο παρέμβασης στις εκλογές.

Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε: «Διαθέτουμε μια καλά εδραιωμένη διαδικασία για τον εντοπισμό και μετριασμό των κινδύνων στις πλατφόρμες μας. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να τους παρέχουμε περαιτέρω λεπτομέρειες».

Η Επιτροπή πραγματοποίησε τεστ αντοχής σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να καθορίσει εάν υπήρχαν επαρκείς διασφαλίσεις έναντι της ρωσικής παραπληροφόρησης.

Τα stress tests περιλάμβαναν σειρά από πλασματικά σενάρια που βασίζονται σε ιστορικά πραγματικές απόπειρες επηρεασμού των εκλογών και σε χειραγώγηση πληροφοριών μέσω κυβερνοχώρου, για παράδειγμα μέσω deepfakes και προσπάθειες καταστολής απόψεων με διαδικτυακή παρενόχληση και απειλές.

«Στόχος ήταν να δοκιμαστεί η ετοιμότητα των πλατφορμών ώστε να αντιμετωπίσουν συμπεριφορά χειραγώγησης που θα μπορούσε να εμφανιστεί ενόψει εκλογών», ανέφερε η Επιτροπή.

Πολιτικοί προβλέπουν ότι η χειραγώγηση θα ενταθεί τις επόμενες έξι εβδομάδες. Οι ευρωεκλογές διεξάγονται στις 6-9 Ιουνίου.

Το κοινοβούλιο δημοσίευσε συμβουλές προς τους ψηφοφόρους με κατάλογο προηγούμενων περιστατικών, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών ότι μόνο στιλό συγκεκριμένου χρώματος γίνονται δεκτά στα ψηφοδέλτια.

Οι πολιτικοί έχουν επίσης προειδοποιήσει τους ψηφοφόρους να είναι σε επιφυλακή για παραπληροφόρηση, δεδομένης της εμπειρίας των πρόσφατων γενικών εκλογών.

Στις εκλογές στη Σλοβακία, την Ισπανία, τη Φινλανδία και την Εσθονία διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληροφορίες ότι τα εκλογικά τμήματα είχαν στιλό με μελάνι που εξαφανιζόταν, ενώ στις περσινές ισπανικές εκλογές γινόταν λόγος για βόμβες πίσω από τα παραβάν...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v