Μειώνει τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενεργούν ένα μήνα πριν κινηθεί, όπως πιθανολογείται, η ΕΚΤ. «Ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο ενώ η οικονομική δραστηριότητα είναι ασθενής», ανέφεραν αξιωματούχοι σε δήλωση.

Μειώνει τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας

Η Riksbank μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, μπροστά στα μάτια ΕΚΤ στην ευρωζώνη, σε μια προσπάθεια να προσφέρει τόνωση στην οικονομία της Σουηδίας που έχει πληγεί από την ύφεση.

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75% και ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να μειωθεί ακόμη δύο φορές το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg περίμεναν την κίνηση, ενώ οι υπόλοιποι υπολόγισαν ότι η Riksbank θα διατηρήσει το κόστος δανεισμού αμετάβλητο.

«Ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο ενώ η οικονομική δραστηριότητα είναι ασθενής», ανέφεραν αξιωματούχοι σε δήλωση την Τετάρτη. «Η Riksbank μπορεί επομένως να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική».

Η επιλογή σηματοδοτεί ότι η εγχώρια κατάσταση, με την υποχώρηση του πληθωρισμού και την επιβράδυνση της οικονομίας, υπερισχύει οποιασδήποτε ανησυχίας ότι το να προχωρήσουν μπροστά από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και ευρωζώνη θα οδηγήσει σε άλλη μια αποδυνάμωση της κορώνας που με τη σειρά της θα τροφοδοτούσε τις τιμές εισαγωγών.

Η κίνηση αυτή καθιστά τη σουηδική κεντρική τράπεζα τη δεύτερη στην Ευρώπη, μετά την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, που ξεκινά τη χαλάρωση μετά την πανδημία.

Υπάρχει μια αντίθεση που υπογραμμίζει πως οι προσεγγίσεις διαφέρουν μετά τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για μείωση των επιτοκίων να εκτροχιάζονται από επίμονες πληθωριστικές πιέσεις αν και η οικονομία έδειξε τελευταία σημάδια αδυναμίας και της ΕΚΤ στην ευρωζώνη που πιθανολογείται ότι θα κινηθεί τον Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v