Συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ για την ενέργεια

Δεκαετής συνεργασία στα σκαριά, για την προμήθεια 2,5 εκατ. τόνων έναντι $1,1 δισ. Στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, βαριές υπογραφές με Exxon Mobil και εξαγωγή... αμηχανίας στη Μόσχα.

Συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ για την ενέργεια

Παρά την αναβολή ή ματαίωση της επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ, Τουρκία και ΗΠΑ φαίνονται αποφασισμένες να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις, που ήδη έχουν φθάσει στα 30 δισ. δολάρια. Η συνεργασία αυτή, που θα απλωθεί και σε άλλους τομείς, όπως άμυνα, ενέργεια και κλιματική αλλαγή, βασίζεται στη Συμφωνία Στρατηγικού Μηχανισμού που υπέγραψαν οι δύο χώρες πριν από δύο χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, ανακοίνωσε ότι χθες υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας για την εμπορία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μεταξύ της τουρκικής κρατικής εταιρείας ενέργειας ΒOTAŞ και του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Exxon Mobil.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Τούρκος υπουργός αναφέρει: «Οι ΗΠΑ είναι μια από τις σημαντικές χώρες από τις οποίες προμηθευόμαστε υγροποιημένο αέριο LNG. Με αυτή τη συμφωνία, η οποία προγραμματίζεται να είναι μακροπρόθεσμη, θα κάνουμε ακόμη ένα βήμα για τη διαφοροποίηση των πόρων μας. Είμαστε από τις λίγες χώρες στον κόσμο με ικανότητα αεριοποίησης. Θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού τόσο της χώρας μας όσο και της περιοχής μας».

Η πληροφορία για επικείμενη συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα είχε διαρρεύσει στα διεθνή ΜΜΕ από τα τέλη Απριλίου. Στη σχετική ειδησεογραφία αναφερόταν ότι, με τη σημαντική αυτή συμφωνία, η Τουρκία θα εξασφαλίσει έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως από την Exxon, με κόστος περίπου 1,1 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία θα μπορούσε να διαρκέσει μια δεκαετία.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είχε συνάντηση και με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσιγκτον εγκαινιάζοντας ένα νέο πρόγραμμα διαλόγου για το κλίμα. Συζήτησαν θέματα όπως το φυσικό αέριο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση, η πυρηνική ενέργεια και σημαντικά ορυκτά. Στην Ουάσιγκτον ο Μπαϊρακτάρ συζήτησε επίσης θέματα ενέργειας για την περιοχή της Κασπίας, ανακοινώνοντας νέα έργα υποδομής μεταξύ των χωρών της Κασπίας και της Τουρκίας, που «θα επηρεάσουν θετικά την παγκόσμια ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού» όπως δήλωσε.

Οι τελευταίες αυτές κινήσεις της Τουρκίας θα μειώσουν την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία, και θα δυσαρεστήσουν τον Ρώσο πρόεδρο. Μάλιστα, σημερινές πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις κυρώσεις της κατά της Μόσχας για να στοχεύσει τον ρωσικό τομέα υγροποιημένου φυσικού αερίου, ώστε να πληγούν περαιτέρω τα έσοδα της Ρωσίας από τα ορυκτά καύσιμα.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v