Πώς οι ΗΠΑ πήραν την πρωτιά από την Κίνα στο εμπόριο με τη Γερμανία

Η Γερμανία προσάρμοσε τη στρατηγική της απέναντι στην Κίνα, προτρέποντας τις εταιρείες να «απομακρυνθούν» από τη χώρα πέρυσι. Ποιοι λόγοι έπαιξαν ρόλο στην αλλαγή. Μια πολυπαραγοντική εξίσωση.

Πώς οι ΗΠΑ πήραν την πρωτιά από την Κίνα στο εμπόριο με τη Γερμανία

Μετά από χρόνια που η Κίνα είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, οι ΗΠΑ φαίνονται να καταλαμβάνουν αθόρυβα την πρώτη θέση καθώς προχωρά η χρονιά.

Οι συνδυασμένες εξαγωγές και εισαγωγές μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ ανήλθαν συνολικά σε 63 δισ. ευρώ στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2024. Εν τω μεταξύ, το εμπόριο μεταξύ Γερμανίας και Κίνας έφτασε λίγο πιο κάτω από τα 60 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CNBC. Το Reuters ανέφερε για πρώτη φορά την αλλαγή την Πέμπτη.

Διάφοροι παράγοντες έπαιξαν ρόλο στην αλλαγή, δήλωσε στο CNBC ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος στην ING Research.

«Αυτή η μετατόπιση είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων: η ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ ενίσχυσε τη ζήτηση για γερμανικά προϊόντα. […] Ταυτόχρονα, η αποσύνδεση από την Κίνα, η ασθενέστερη εγχώρια ζήτηση στην Κίνα σε μια χώρα που ήταν σε θέση να παράγει προϊόντα που εισήγαγε προηγουμένως από τη Γερμανία (κυρίως αυτοκίνητα) μείωσε τις γερμανικές εξαγωγές στην Κίνα», εξήγησε.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας εδώ και χρόνια, αλλά το χάσμα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ μειώθηκε τα τελευταία χρόνια. Οι ΗΠΑ είναι από καιρό μεγαλύτερη αγορά για τις γερμανικές εξαγωγές από την Κίνα, σχολίασε επίσης στο CNBC ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v