Κίνα: Πτώχευσε ο κατασκευαστικός όμιλος Agile

Η εταιρεία δεν έχει καταβάλει τόκους εντός περιόδου χάριτος που έληξε στις 13 Μαΐου για ομόλογα σε δολάρια που λήγουν το 2025, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη αγωνία εν μέσω της άνευ προηγουμένου κρίσης ακινήτων στη χώρα.

Κίνα: Πτώχευσε ο κατασκευαστικός όμιλος Agile

Η Agile απέτυχε να πληρώσει τους τόκους ομολόγων σε δολάρια εντός περιόδου χάριτος. Οι χρεοκοπίες κατασκευαστικών έχουν αυξηθεί σε επίπεδα-ρεκόρ, εν μέσω της κρίσης ακινήτων.

Η Agile Group, μια κινεζική εταιρεία στο real estate που κατασκευάζει βίλες και πολυώροφες κατοικίες, κήρυξε πτώχευση καθώς δεν κατάφερε να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις για πρώτη φορά έναντι ομολόγων, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη αγωνία εν μέσω της άνευ προηγουμένου κρίσης ακινήτων στη χώρα.

Η εταιρεία, που εδρεύει στη νότια επαρχία του Γκουανγκντόνγκ, δεν έχει καταβάλει τόκους εντός περιόδου χάριτος που έληξε στις 13 Μαΐου για ομόλογα σε δολάρια που λήγουν το 2025, ανέφερε σε μια κατάθεση. Η κατασκευαστική θα προσλάβει έναν εξωτερικό οικονομικό σύμβουλο και νομικό σύμβουλο για να βοηθήσει στην αξιολόγηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης και της ρευστότητας.

Μερικά από τα ομόλογα της εταιρείας -που διαπραγματεύονται ήδη σε βαθιά χαμηλά επίπεδα γύρω στα 9 σεντς- υποχώρησαν περαιτέρω σε περίπου 5 σεντς το απόγευμα της Τρίτης.

Η συγκεκριμένη περίπτωση έρχεται να προστεθεί στο ρεκόρ χρεοκοπιών στους κατασκευαστές ακινήτων στην Κίνα, επισημαίνοντας τον μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη, ακόμη και όταν τα πρόσφατα μέτρα πολιτικής για τη στήριξη της στεγαστικής βιομηχανίας έχουν πυροδοτήσει ράλι σε μετοχές και ομόλογα κατασκευαστών. Ορισμένοι αναλυτές έχουν εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με το εάν το κύμα μέτρων τόνωσης θα μπορούσε να αυξήσει τους τζίρους.

Η χρεοκοπία της Agile σηματοδότησε επίσης την πτώση ενός από τους λίγους επιζώντες μεταξύ των κατασκευαστών του ιδιωτικού τομέα της Κίνας. Ο κατάλογος των μεγάλων ιδιωτικών κατασκευαστικών εταιρειών που δεν έχουν ακόμη χρεοκοπήσει απέναντι σε κρατικά ομόλογα έχει μειωθεί από πέρυσι, μετά την παραβατικότητα της Country Garden.

Οι μετοχές της Agile υποχώρησαν έως και 17% στο Χονγκ Κονγκ την Τρίτη, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους πάνω από εννέα μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που καταρτίστηκαν από το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v