Ανακάμπτει η ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου

Ασπρη μέρα ξημερώνει για τον πιο ενεργοβόρο κλάδο μετάλλου, με ώθηση από την πτώση τιμών στον ηλεκτρισμό, χωρίς να διαλύονται οι αμφιβολίες αν θα ανακάμψει πλήρως. Επιστρέφουν σε ολική δυναμικότητα εργοστάσια της γερμανικής Trimet και όχι μόνο.

Ανακάμπτει η ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου

Η Trimet Aluminium θα αυξήσει την παραγωγή στα μεταλλουργεία της σε Γαλλία και Γερμανία έως την πλήρη δυναμικότητα το επόμενο έτος, υποδεικνύοντας ότι η πτώση των τιμών ενέργειας συμβάλλει στην επάνοδο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλουμινίου από το χείλος της υπαρξιακής κρίσης, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Ο τομέας αλουμινίου στη γηραιά ήπειρο ήταν από τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, καθώς περισσότερο από το ήμισυ της δυναμικότητας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας μετά την αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Το εν λόγω μέταλλο είναι από τα πιο ενεργοβόρα στην παραγωγή. Στην κορύφωση της κρίσης, το κόστος αγοράς της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή αλουμινίου σε χώρες όπως η Γαλλία ήταν υπερπενταπλάσιο της τιμής στην οποία θα το πουλούσαν τα μεταλλουργεία.

Τώρα, το κόστος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της τιμής, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg με βάση τις τιμές spot και την τυπική ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή αλουμινίου - η οποία είναι περίπου 40 φορές μεγαλύτερη από αυτή που απαιτείται για την παραγωγή χαλκού.

Η γερμανική Trimet - που λειτουργεί σε ρυθμούς κάτω από το 50% της παραγωγικής της ικανότητας τα τελευταία δύο χρόνια - ανακοίνωσε σχέδια για επάνοδο στην πλήρη δυναμικότητα μέχρι τα μέσα του 2025, στοχεύοντας σε παραγωγή 540.000 τόνων ετησίως. Εξασφάλισε, επίσης, μακροπρόθεσμο συμβόλαιο παροχής ρεύματος για το γαλλικό πρότζεκτ της με την EDF πέρυσι.

«Οι χαλαρές συνθήκες στις αγορές προμηθειών και, κυρίως, οι μειωμένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν πλέον καταστήσει εκ νέου οικονομικά βιώσιμη την παραγωγή αλουμινίου», ανέφερε η εταιρεία του Έσεν.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υποχωρήσει απότομα από τα υψηλά που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της χειρότερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών. Στη Γερμανία έπεσαν 32% το περασμένο έτος, ενώ πλέον βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο της πενταετίας. Σε συνδυασμό με ισχυρότερα οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία, δημιουργείται μια κάποια αισιοδοξία ότι η ζήτηση ενέργειας θα επιστρέψει.

Ορισμένα χυτήρια αλουμινίου που είναι λιγότερο εκτεθειμένα στις τιμές spot της ενέργειας έχουν ήδη πατήσει γκάζι στην παραγωγή, κάτι που έχει συμβεί και στη βιομηχανία ψευδαργύρου και χάλυβα. Αλλά οι τεράστιες ποσότητες ενέργειας που χρειάζεται ο κλάδος αλουμινίου - και το βαρύ κόστος που απορρέει από τη μείωση και το κλείσιμο - εγκυμονούν ανησυχίες ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή δεν θα ανακάμψει πλήρως.

Οι τιμές του αλουμινίου υποχώρησαν 1%, στα 2.571,50 δολάρια ανά τόνο, στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου μετά την ανακοίνωση, προσγειώνοντας προηγούμενα κέρδη. Οι τιμές του μετάλλου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 8% φέτος, καθώς οι προοπτικές για τη ζήτηση αναζωογονούνται μετά την ύφεση σε τομείς όπως οι κατασκευές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v