ΟΗΕ για Σουδάν: Σοκαριστική η βία στην αλ Φάσερ

Τουλάχιστον 58 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί γύρω από την πόλη σε μία εβδομάδα. Προ των πυλών λιμός και ασθένειες. Καμπανάκι για ενίσχυση της διεθνούς χρηματοδότησης.

ΟΗΕ για Σουδάν: Σοκαριστική η βία στην αλ Φάσερ

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωσε σήμερα «σοκαρισμένος» από την επιδεινούμενη βία κοντά στην αλ Φάσερ του Σουδάν και πρόσθεσε ότι αυτή την εβδομάδα είχε συνομιλίες με τους επικεφαλής των δύο αντιμαχόμενων πλευρών ζητώντας τους να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να εργαστούν προς μια εκεχειρία.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην αλ Φάσερ, πρωτεύουσα της πολιτείας του Βόρειου Νταρφούρ και τελευταίο προπύργιο του σουδανικού στρατού στο Νταρφούρ, χωρίς βασικά εφόδια, εν μέσω φόβων ότι οι συγκρούσεις που μαίνονται γύρω από την πόλη θα εξελιχθούν σε μάχη για τον έλεγχό της.

Η κατάληψή της θα ενισχύσει τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), την ώρα που περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις προσπαθούν να πείσουν τις δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στο Σουδάν που μαίνεται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Η Ραβίνα Σαμντασάνι εκπρόσωπος του Φόλκερ Τουρκ δήλωσε ότι ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ είχε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες αυτή την εβδομάδα με τον επικεφαλής του σουδανικού στρατού, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τον επικεφαλής των ΔΤΥ, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, στη διάρκεια των οποίων τους ζήτησε να εργαστούν για την αποκλιμάκωση της έντασης.

«Ο Ύπατος Αρμοστής προειδοποίησε και τους δύο διοικητές ότι οι συγκρούσεις (στην αλ Φάσερ), όπου περισσότεροι από 1,8 εκατομμύριο κάτοικοι και εσωτερικά εκτοπισμένοι βρίσκονται αυτή την περίοδο περικυκλωμένοι και αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο λιμού, θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους αμάχους. Επιπλέον θα βαθύνουν την εθνοτική σύγκρουση, με καταστροφικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις», επεσήμανε η Σαμντασάνι.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τουλάχιστον 58 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί γύρω από την αλ Φάσερ από την προηγούμενη εβδομάδα.

Υποχρηματοδότηση

Από την πλευρά του ο ΟΗΕ κατήγγειλε ότι έχει συγκεντρώσει μόλις το 12% των χρημάτων που έχει ζητήσει για το Σουδάν, κάνοντας λόγο για «καταστροφικού βαθμού υποχρηματοδότηση».

Ο ΟΗΕ και άλλοι ανθρωπιστικοί εταίροι του έχουν ανάγκη 2,7 δισ. δολάρια φέτος για να προσφέρουν βοήθεια σε περίπου 15 εκατ. ανθρώπους στο Σουδάν, εξήγησε ο Γενς Λέρκε εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) από τη Γενεύη.

«Ο λιμός πλησιάζει. Οι ασθένειες πλησιάζουν. Οι μάχες πλησιάζουν τους αμάχους, κυρίως στο Νταρφούρ», προειδοποίησε ο Λέρκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υπενθυμίζοντας ότι συνολικά 25 εκατ. άνθρωποι – ο μισός πληθυσμός του Σουδάν—έχει ανάγκη βοήθεια.

«Αν δεν φτάσουν αμέσως επιπλέον πόροι, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν θα είναι σε θέση να εντείνουν τις προσπάθειές τους εγκαίρως για να αποτρέψουν τον λιμό και να προλάβουν περισσότερες στερήσεις», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v