Γέλεν: Η Κίνα θα βάλει λουκέτο στα εργοστάσιά μας

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση να ενώσει δυνάμεις με τη χώρα της. Πρέπει να αντιδράσουμε μαζί στην αυξανόμενη δύναμη της Κίνας, αλλιώς κινδυνεύουν οι δικές μας βιομηχανίες, τονίζει.

Γέλεν: Η Κίνα θα βάλει λουκέτο στα εργοστάσιά μας

Η Τζάνετ Γέλεν προέτρεψε την ΕΕ να συμμετάσχει στις προσπάθειες των ΗΠΑ για την πάταξη των εξαγωγών πράσινης τεχνολογίας του Πεκίνου, προειδοποιώντας ότι η πληθώρα φθηνών κινεζικών προϊόντων θα μπορούσε να απειλήσει την επιβίωση των εργοστασίων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους πρέπει να αντιδράσουν «με ενιαίο τρόπο" στην αυξανόμενη μεταποιητική δύναμη της Κίνας αλλιώς θα βρεθούν σε κίνδυνο οι δικές τους βιομηχανίες, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ σε ομιλία της στη Γερμανία σήμερα Τρίτη.

Η Γέλεν απέρριψε επίσης τις επικρίσεις των Ευρωπαίων συμμάχων ότι οι δικές της σαρωτικές φορολογικές ελαφρύνσεις και οι επιδοτήσεις για την πράσινη μεταποίηση αντιπροσωπεύουν «μια στροφή προς τον αμερικανικό προστατευτισμό».

Η υπουργός Οικονομικών έκανε ομιλία μόλις μία εβδομάδα αφότου ο Λευκός Οίκος αύξησε απότομα τους δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές καθαρής τεχνολογίας στις ΗΠΑ, σε μια κίνηση για την προστασία της βιομηχανίας σε πολιτείες όπως η Πενσιλβάνια και το Μίσιγκαν, όπου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ διεκδικούν τις ψήφους για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Είπε ότι οι αυξήσεις των δασμών, οι οποίες περιλαμβάνουν τον τετραπλασιασμό του συντελεστή για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα στο 100%, ήταν «στρατηγικά και στοχευμένα βήματα».

Η ομιλία της Γέλεν στη Φρανκφούρτη, σε ένα ακροατήριο στο οποίο ήταν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, έρχεται καθώς η Ευρώπη αναζητά μια μέση λύση, εν μέσω της εμβάθυνσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v