Λαγκάρντ: Υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, πάμε για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

Ισχυρή πιθανότητα για μια δόση νομισματικής χαλάρωσης τον επόμενο μήνα βλέπει η επικεφαλής της ΕΚΤ, εφόσον παραμείνει συγκρατημένος ο πληθωρισμός. Προσοχή συστήνει ο διοικητής της Bundesbank.

Λαγκάρντ: Υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, πάμε για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι είναι πιθανή τον επόμενο μήνα μια μείωση επιτοκίων, καθώς η ταχεία αύξηση των τιμών καταναλωτή συγκρατείται πλέον σε μεγάλο βαθμό.

«Εάν τα δεδομένα που λαμβάνουμε ενισχύουν το επίπεδο εμπιστοσύνης ότι θα επιτύχουμε πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα, όπως είναι ο στόχος, η αποστολή μας, το καθήκον μας - τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα» για κίνηση στις 6 Ιουνίου, είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο RTE One της Ιρλανδίας.

«Πραγματικά πιστεύω ότι έχουμε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο», είπε. «Η πρόβλεψη που έχουμε για το επόμενο έτος είναι πολύ κοντά στον στόχο, αν όχι μέσα στον στόχο. Εχουμε περάσει σε φάση ελέγχου».

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αρνούνται να δεσμευτούν σε συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων, πολλοί ωστόσο έχουν υποδείξει ότι τα στοιχήματα της αγοράς είναι παρόμοια με τη δική τους σκέψη.

Σχολιάζοντας στη Handelsblatt, ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ προέτρεψε για προσοχή μετά την πιθανή πρώτη μείωση.

«Δεν πρέπει να μειώσουμε βιαστικά τα επιτόκια και να θέσουμε σε κίνδυνο όσα έχουμε πετύχει», είπε, προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα είναι «ακόμα υψηλή».

Έτσι, «ακόμα και αν τα επιτόκια μειωθούν για πρώτη φορά τον Ιούνιο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα μειώσουμε περαιτέρω» σε επόμενες συναντήσεις, είπε. «Δεν είμαστε σε αυτόματο πιλότο».

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v