Anglo: Ανοίγει την πόρτα στην BHP μετά τα τρία «όχι»

«Ναι μεν αλλά» αυτή τη φορά, και προθεσμία μιας εβδομάδας για διαπραγματεύσεις. Η τελευταία προσφορά για την πιθανώς μέγιστη εξαγορά στον κλάδο εξόρυξης κινήθηκε στα 49 δισ. δολάρια.

Anglo: Ανοίγει την πόρτα στην BHP μετά τα τρία «όχι»

Η Anglo American, εισηγμένη μεταλλευτική εταιρεία στο Λονδίνο, δέχτηκε να ξεκινήσει συνομιλίες με τον αυστραλιανό ανταγωνιστικό όμιλο BHP, τον μεγαλύτερο στον κλάδο, αφού απέρριψε και την τρίτη πρόταση εξαγοράς, ύψους 49 δισ. δολαρίων. Τώρα ανοίγει την πόρτα για πρώτη φορά στην πιθανώς μεγαλύτερη συμφωνία στον τομέα εξορύξεων εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Η BHP αύξησε τον αριθμό των μετοχών που προσφέρει για την Anglo, αλλά επιμένει στην απαίτηση πρώτα η μικρότερη εταιρεία να αποτινάξει τα πλειοψηφικά μερίδιά της σε εταιρείες πλατίνας και σιδηρομεταλλεύματος στη Νότια Αφρική.

Η Anglo είπε ότι η τελευταία προσφορά παραμένει υπερβολικά περίπλοκη, αλλά έδειξε πρόθυμη να συνεχίσει τις συζητήσεις, μεταδίδει το Bloomberg.

Η BHP επιβεβαίωσε τη νέα προσφορά, την οποία περιέγραψε ως «τελική», αλλά σημείωσε ότι θα ήταν πρόθυμη να αυξήσει ή να βελτιώσει με άλλο τρόπο την αναλογία μετοχών, εφόσον το διοικητικό συμβούλιο της Anglo προχωρούσε σε αντιπρόταση ή εάν προκύψει προσφορά από τρίτο μέρος.

«Μετά την υποβολή της αναθεωρημένης πρότασης, συνεργαζόμαστε με την Anglo American και τους συμβούλους της για να συμβάλουμε στην άμβλυνση των ανησυχιών που σχετίζονται με την εφαρμογή της δομής και που οδήγησαν στην απόρριψη της αναθεωρημένης πρότασης», δήλωσε η BHP. «Έχουμε σημειώσει πρόοδο σ' αυτά τα θέματα μέχρι στιγμής και ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί λύση την επόμενη εβδομάδα».

Η ανακοίνωση παρατείνει ένα θεαματικό σκηνικό που έχει γοητεύσει τον κόσμο της εξόρυξης, επιβεβαιώνοντας την επάνοδο του μεγαλύτερου παίκτη της βιομηχανίας σε μεγα-εξαγορές και μεγα-συγχωνεύσεις μετά από χρόνια, πυροδοτώντας μάλιστα εικασίες ότι αντίπαλοι της BHP θα μπορούσαν να μπουν στη μάχη καταθέτοντας ανταγωνιστικές προσφορές. Η Anglo έχει ήδη απορρίψει δύο φορές τις προτάσεις της BHP και αντ' αυτού έσπευσε να εκπονήσει δικό της σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης.

Πρόκειται για εξέλιξη λίγες ώρες πριν κλείσει από τη ρυθμιστική αρχή ο διακόπτης για το εγχείρημα της BHP, εκτός αν να δεσμευτεί σε μια προσφορά ή αποχωρήσει για έξι μήνες, σύμφωνα με τους βρετανικούς κανόνες επί των εξαγορών. Η Anglo συμφώνησε σε παράταση της προθεσμίας έως τις 29 Μαΐου.

Οι μετοχές της Anglo, που υποχωρούσαν έως και 2,4% στις 26,22 λίρες, δεν επηρεάστηκαν από την είδηση και παραμένουν πολύ κάτω από την αξία της προσφοράς της BHP.

Η διελκυστίνδα για το μέλλον της Anglo έχει φόντο την άνοδο των τιμών του χαλκού, που οδηγείται από ένα κύμα κερδοσκοπικών στοιχημάτων για μελλοντικές ελλείψεις. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου χτύπησαν ρεκόρ αυτή την εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v