Fed: Μεγαλώνει η συναίνεση για ψηλά επιτόκια διαρκείας

Κάποιοι αξιωματούχοι αμφισβήτησαν κατά πόσον η νομισματική πολιτική είναι αρκετά περιοριστική. Ανησυχία από τις τελευταίες μετρήσεις για τον πληθωρισμό. Στο τραπέζι η επιλογή αύξησης επιτοκίων.

Fed: Μεγαλώνει η συναίνεση για ψηλά επιτόκια διαρκείας

Oι αξιωματούχοι της Fed εμφανίστηκαν πιο ανήσυχοι για την πορεία του πληθωρισμού στην τελευταία τους συνεδρίαση, με τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτών Αγορών (FOMC) να τονίζουν ότι δεν έχουν την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση για να προχωρήσουν σε μείωση επιτοκίων. 

Τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 29 Απριλίου με 1 Μαϊου αποτυπώνουν τις αμφιβολίες των αξιωματούχων για το πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. 

Η συνεδρίαση διεξήχθη μετά από σειρά μετρήσεων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί υψηλότερα από ό,τι προβλεπόταν. 

«Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι ενώ ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει την προηγούμενη χρονιά, τους τελευταίους μήνες δεν είχε καταγραφεί περαιτέρω πρόοδος προς την επίτευξη του στόχο του 2% της Επιτροπής» αναφέρεται στα πρακτικά σύμφωνα με το CNBC. «Οι πρόσφατες μηνιαίες μετρήσεις έχουν δείξει σημαντικές αυξήσεις σε συστατικά τόσο του πληθωρισμού αγαθών όσο και του πληθωρισμού υπηρεσιών» σημειώνεται. 

«Οι συμμετέχοντες εκτίμησαν ότι η διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα στηρίζεται από τα εισερχόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό» τονίζεται. 

Αν και οι αξιωματούχοι εξέφρασαν γενικά την άποψη ότι η νομισματική πολιτική είναι περιοριστική, κάποιοι επισήμαναν ότι τα ψηλά επιτόκια μπορεί να έχουν μικρότερο αντίκτυπο από ό,τι στο παρελθόν. «Παρά τη γενική εκτίμηση ότι η νομισματική πολιτική ήταν περιοριστική, πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν την αβεβαιότητα τους σχετικά με το πόσο περιοριστική είναι» υπογραμμίζεται. 

«Κάμποσοι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είναι πρόθυμοι να συσφίξουν περαιτέρω τη νομισματική πολιτική αν τα ρίσκα για τον πληθωρισμό πραγματοποιηθούν με τρόπο που θα καθιστά την ενέργεια αυτή κατάλληλη» σημειώνεται στα πρακτικά. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v