Πάτησαν γκάζι οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη τον Μάιο

Υψηλό 15 μηνών για τη μεταποίηση. Τρίτος μήνα ανάπτυξης για την επιχειρηματικότητα στο μπλοκ. Ξεπέρασε τις προσδοκίες ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών τον Μάη. Καλά τα νέα από τη Γερμανία.

Πάτησαν γκάζι οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη τον Μάιο

Τη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας χρονιάς έκανε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αυτόν τον μήνα, υποστηριζόμενη από την έντονη ζήτηση για υπηρεσίες, ενώ ο τομέας της μεταποίησης έδειξε σημάδια προσέγγισης της ανάκαμψης, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο προκαταρκτικός σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global, σκαρφάλωσε στο 52,3 αυτόν τον μήνα από το 51,7 του Απριλίου, ξεπερνώντας τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters για μια πιο μέτρια άνοδο στο 52,0.

Ο Μάιος σηματοδότησε τον τρίτο μήνα πάνω από το επίπεδο 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο δείκτης που καλύπτει την κυρίαρχη βιομηχανία υπηρεσιών της νομισματικής ένωσης των 20 χωρών παρέμεινε σταθερός στο υψηλό 11 μηνών του Απριλίου, στο 53,3, απέχοντας από την πρόβλεψη της δημοσκόπησης για 53,5.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI εκτινάχθηκε σε υψηλό 15 μηνών, στο 47,4 από 45,7, πολύ πάνω από την πρόβλεψη της δημοσκόπησης του Reuters για 46,2 - παραμένει ωστόσο σε συρρίκνωση.

Η δραστηριότητα του γερμανικού ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και έναν χρόνο. Ο δείκτης για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκε στο 52,2 τον Μάιο - ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών και παραμένοντας πάνω από το όριο του 50 που σηματοδοτεί ανάπτυξη για δεύτερο μήνα.

Η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας έχασε κάποια δυναμική τον Μάιο. Ο σύνθετος δείκτης διευθυντών αγορών υποχώρησε στο 52,8 τον Μάιο, από το υψηλό 12 μηνών του 54,1 τον Απρίλιο. Η μέτρηση ήταν χαμηλότερη από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για 54.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v