Γέλεν σε Νετανιάχου: Κίνδυνος θάνατος το κλείσιμο των τραπεζών για τους Παλαιστίνιους

Οχι μόνο χρηματοπιστωτική αλλά και ανθρωπιστική ασφυξία θα επιφέρει η ισραηλινή απειλή να αποκόψει τις τραπεζικές υπηρεσίες στη Δυτική Οχθη, προειδοποιεί η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ από τη σύνοδο της G7.

Γέλεν σε Νετανιάχου: Κίνδυνος θάνατος το κλείσιμο των τραπεζών για τους Παλαιστίνιους

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε πως φοβάται «ανθρωπιστική κρίση», αν το Ισραήλ θέσει σε εφαρμογή την απειλή του να στερήσει τις παλαιστινιακές τράπεζες από την πρόσβαση στο δικό του τραπεζικό σύστημα, εμποδίζοντας συνεπώς συναλλαγές ζωτικής σημασίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις απειλές του Ισραήλ ότι θα λάβει μέτρα που θα αποκόπτουν τις παλαιστινιακές τράπεζες από τις ισραηλινές τράπεζες», δήλωσε η Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών που διεξάγεται στη Στρέζα, στην Ιταλία.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπελαζέλ Σμότριχ δήλωσε πως το Ισραήλ μπορεί να μην ανανεώσει την εξαίρεση (waiver) που λήγει την 1η Ιουλίου και η οποία επιτρέπει στις ισραηλινές τράπεζες να διεκπεραιώνουν πληρωμές σε σέκελ για υπηρεσίες και μισθούς για την Παλαιστινιακή Αρχή.

«Αυτοί οι τραπεζικοί δίαυλοι είναι κρίσιμης σημασίας για τη διεκπεραίωση συναλλαγών που επιτρέπουν εισαγωγές αξίας σχεδόν 8 δισ. δολαρίων ετησίως από το Ισραήλ, περιλαμβανομένου του ηλεκτρισμού, του νερού, των καυσίμων και των τροφίμων, ενώ διευκολύνουν εξαγωγές ύψους σχεδόν 2 δισ. δολαρίων ετησίως, από τις οποίες εξαρτάται ο βιοπορισμός των Παλαιστινίων», είπε η Γέλεν.

Διευκρίνισε πως απηύθυνε επιστολή προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για το θέμα.

«Πιστεύω πως η αποκοπή των παλαιστινιακών τραπεζών από τις ισραηλινές ομόλογές τους θα προκαλούσε ανθρωπιστική κρίση», επέμεινε. Το θέμα μπορεί να συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7 και «περιμένω πως κι άλλες χώρες θα εκφράσουν την ανησυχία τους σχετικά με τον αντίκτυπο μιας τέτοιας απόφασης για την οικονομία της Δυτικής Όχθης».

«Πιστεύω πως θα υπάρξουν πολύ αρνητικές συνέπειες και για το Ισραήλ», συνέχισε η Τζάνετ Γέλεν, που εξέφρασε επίσης ανησυχία για την παρακράτηση εσόδων από φόρους που συλλέγει εξ ονόματος της Παλαιστινιακής Αρχής το Ισραήλ και στην οποία θα πρέπει να τα παραδίδει βάσει των συμφωνιών του Όσλο, που υπογράφηκαν το 1994.

Μετά τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ σταμάτησε να μεταφέρει αυτά τα φορολογικά έσοδα στο σύνολό τους, λέγοντας ότι αρνείται να χρηματοδοτήσει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που ασκεί την εξουσία στη Γάζα από το 2007 και το οποία θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v