Κοινή ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας ζητούν Μητσοτάκης και Τουσκ

Με επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν οι δυο πρωθυπουργοί Ελλάδας-Πολωνίας ζητούν τη δημιουργία κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης, με χρηματοδότηση της ΕΕ.

Κοινή ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας ζητούν Μητσοτάκης και Τουσκ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ ζήτησαν από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να αναλάβει προσπάθειες για τη δημιουργία μιας κοινής ασπίδας αεράμυνας που θα χρηματοδοτείται από το μπλοκ.

Η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο «εμβληματικό πρόγραμμα», όπως μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας, έγραψαν στην επιστολή οι δύο πρωθυπουργοί, σύμφωνα με πηγή του Bloomberg.

Η Φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την ιδέα σε ανάρτηση στο X την Πέμπτη, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή της για περισσότερα κοινά αμυντικά έργα.

Οι δύο ηγέτες ζητούν επίσης να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη Ιουνίου. Η επιστολή εστάλη στη φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη, σημείωσε η πηγή.

Ο Μητσοτάκης πρότεινε την ιδέα για μια ευρωπαϊκή αμυντική πρωτοβουλία όταν συναντήθηκε με τον Τουσκ στην Πολωνία τον Απρίλιο, δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος επιβεβαίωσε επίσης το περιεχόμενο της επιστολής.

Και οι δύο ηγέτες υπέγραψαν τον Φεβρουάριο κοινή επιστολή υποστήριξης εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν τον Μάρτιο τη δυνατότητα έκδοσης κοινών ομολόγων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αμυντικές δαπάνες. Περιμένουν την έκθεση της Επιτροπής που θα παρέχει συγκεκριμένες επιλογές χρηματοδότησης.

Τώρα, ο Μητσοτάκης και ο Τουσκ προτείνουν τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας που θα είναι σε θέση να προστατεύει τον κοινό εναέριο χώρο της Ε.Ε. από εισερχόμενες απειλές όπως αεροσκάφη, πύραυλοι και drones, σύμφωνα με την επιστολή.

Η ανάπτυξη και η χρηματοδότηση ενός μεγάλου κοινού αμυντικού έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη και αποφασισμένη να δράσει για την αυτοάμυνά της, πρόσθεσαν.

Η Πολωνία δαπάνησε το 3,92% του ΑΕΠ της για την άμυνά της το 2023 και η Ελλάδα λίγο πάνω από το 3%. Μαζί με τις ΗΠΑ είναι οι τρεις χώρες με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ. 

Μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας θα είχε ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα καθώς θα διευκόλυνε την περαιτέρω αναβάθμιση των βιομηχανιών άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης και την ανάληψη κοινών έργων, έγραψαν Μητσοτάκης και Τουσκ.

Ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα, μιλώντας σε πολίτες στο Άργος. Σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα έστειλα μια επιστολή, μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό, στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με κοινοποίηση σε όλους τους ομολόγους μου, όπου ζητώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τη δυνατότητα κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για σημαντικά αμυντικά έργα τα οποία θα αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη. Και το παράδειγμα που της έδωσα είναι η δημιουργία μιας αντιπυραυλικής ασπίδας πάνω από ολόκληρη την Ευρώπη. Σκεφτείτε το όφελος για την πατρίδα μας αν καταφέρναμε να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο αμυντικό σύστημα με ευρωπαϊκούς πόρους.  Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να δαπανήσουμε εθνικούς πόρους για μια ανάγκη που θα είναι και εθνική και ευρωπαϊκή. Και αναρωτιέμαι, ποια είναι η πολιτική δύναμη, ποιοι είναι οι πολιτικοί, ποιοι είναι οι ευρωβουλευτές που την επόμενη μέρα στην Ευρώπη θα διαπραγματευτούν τέτοιες πρωτοβουλίες. Την απάντηση την ξέρετε: μόνο η ΝΔ μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο προς όφελος της Ελλάδος την επόμενη μέρα».  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v