Με συντριπτική διαφορά κέρδισε δεύτερη πενταετία ο Πρόεδρος της Λιθουανίας

Οι ψηφοφόροι υποστήριξαν τη συνέχεια στην εξωτερική πολιτική και τη σκληρή γραμμή του Γκιτάνας Ναουσέντα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Με συντριπτική διαφορά κέρδισε δεύτερη πενταετία ο Πρόεδρος της Λιθουανίας
Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα εξελέγη για δεύτερη πενταετή θητεία την Κυριακή, καθώς οι ψηφοφόροι στη χώρα της Βαλτικής υποστήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία τη συνέχεια στην εξωτερική πολιτική και τη σκληρή γραμμή απέναντι στην απειλή της ρωσικής επιθετικότητας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Ναουσέντα κέρδισε το 76% των ψήφων σε επαναληπτικό γύρο μετά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων από το 90% των περιφερειών, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή. Η πολιτική του αντίπαλος Ινγκρίντα Σιμονίτε, πρωθυπουργός της Λιθουανίας, παραδέχθηκε την ήττα της.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία κυριάρχησε στην προεδρική εκστρατεία στο κράτος των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, το οποίο συνορεύει δυτικά με το ρωσικό του Καλίνινγκραντ και ανατολικά με τη Λευκορωσία. Ο Ναουσέντα εξασφάλισε την υποστήριξη της κοινής γνώμης με τη στάση του για την Ουκρανία και τις ηχηρές εκκλήσεις του προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τα ανατολικά σύνορα της στρατιωτικής συμμαχίας.

"Η ανεξαρτησία της Λιθουανίας, η ελευθερία της Λιθουανίας είναι ένα εύθραυστο πράγμα που πρέπει να διαφυλάξουμε και να αποτρέψουμε το ράγισμά του", δήλωσε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους την Κυριακή. "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για τη συλλογική ασφάλεια".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v