Λεπέν σε Μελόνι: Ελα να φτιάξουμε το 2ο κόμμα στο ευρωκοινοβούλιο

Κάλεσμα της Γαλλίδας που ηγείται της ακροδεξιάς στη χώρα της. Δεν έχω κόκκινες γραμμές, απαντά η πρωθυπουργός της Ιταλίας. Οι προβλέψεις για την ευρωβουλή.

Λεπέν σε Μελόνι: Ελα να φτιάξουμε το 2ο κόμμα στο ευρωκοινοβούλιο

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές την επόμενη εβδομάδα, η Γαλλίδα ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν καλεί την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να συνεργαστούν και να σχηματίσουν μια δεξιά υπερομάδα που θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μπλοκ κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ακροδεξιά προβλέπεται να έχει καλές επιδόσεις στις εκλογές, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες αμφιβολίες σχετικά με το ποια κόμματα θα μπορέσουν να συνεργαστούν ως διασυνοριακές πολιτικές ομάδες, επειδή πολλά από τα εθνικά κόμματα είναι έντονα διχασμένα, ειδικά λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η πρόταση της Λεπέν στη Μελόνι είναι απλή και θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντική. Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera την Κυριακή, είπε: «Είναι η στιγμή να ενωθούμε, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο. Αν τα καταφέρουμε, θα γίνουμε η δεύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Νομίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μια τέτοια ευκαιρία να περάσει».

Η Μελόνι, η οποία επίσης φλερτάρεται από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να ενώσει τις δυνάμεις της με το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, απάντησε ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα της δεξιάς.

Το κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν συμμετέχει επί του παρόντος με την ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), ενώ το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας της Μελόνι συμμετέχει στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR).

Η έκκληση της Λεπέν έρχεται λίγες μέρες αφότου η ομάδα ID απέβαλε την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μετά από μια σειρά σκανδάλων. Η ομάδα περιλαμβάνει επίσης την αντιμεταναστευτική Λέγκα, ένα κόμμα που βρίσκεται σε συνασπισμό με τη Μελόνι στην ιταλική κυβέρνηση.

Τα ακροδεξιά κόμματα χωρίζονται επί του παρόντος σε τέσσερις ομάδες και ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα γύρω από τις εκλογές είναι πώς θα μπορούσαν να κινηθούν στη συνέχεια. Αν συνασπίζονταν -κάτι που φαίνεται ακόμα απίθανο-, θα μπορούσαν να είναι η Νο 2 δύναμη στη Βουλή.

Οι τελευταίες προβλέψεις δίνουν 68 θέσεις στο ID και 71 για το ECR, άθροισμα 139 βουλευτών σε σύνολο 720. Το AfD βρίσκεται σε πορεία για 17 έδρες και το ανεξάρτητο ουγγρικό κόμμα Fidesz έχει επί του παρόντος 12 ευρωβουλευτές. Συνολικά, κάτι παραπάνω από 165 θέσεις φαίνεται να μπορεί να έχει η (διαιρεμένη σήμερα) ακροδεξιά.

Το Poll of Polls του POLITICO βάζει την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) σε καλό δρόμο για να κερδίσει 174 έδρες, με τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκρατικούς να κατευθύνονται προς τις 144 έδρες.

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki από το συντηρητικό κόμμα PiS στο ECR άφησε επίσης ανοιχτή την πόρτα για μια μεγάλη ένωση στα δεξιά, και υπάρχει μεγάλη εικασία ότι ο Ούγγρος Βίκτορ Ορμπαν θα προσχωρήσει με το κόμμα του Fidesz μετά τις εκλογές.

Όλες αυτές οι συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις είναι πολύπλοκες και ευάλωτες σε μετεκλογικές συμφωνίες και διαφωνίες. Οι Τσέχοι και οι Ρουμάνοι στο ECR δεν θέλουν να συνεργαστούν με εθνικιστές Ούγγρους που συμπαθούν το Κρεμλίνο, για παράδειγμα. Θα χρειαζόταν μεγάλη «πολιτική γυμναστική» για να επιστρέψει το AfD στη σκηνή.

Ενώ η απώλεια του AfD έχει πλήξει τους αριθμούς του ID, άνοιξε τις πόρτες για τη Λεπέν. Το AfD και το κόμμα της Λεπέν θεωρούνται από καιρό υπερβολικά ακραία για συνεργασία.

Επομένως, η συνεργασία με τη Μελόνι θα μπορούσε να είναι διπλή νίκη για τη Λεπέν. Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό μπλοκ με το οποίο θα επηρεάσουν την ατζέντα της Ευρώπης και θα φέρουν το κόμμα της Λεπέν περισσότερο κοντά στο mainstream στα μάτια του κοινού, κάτι που η Λεπέν ποθεί πριν από τις εκλογές στη Γαλλία το 2027.

Στη συνέντευξη, η Λεπέν αρνήθηκε ότι η διακοπή των σχέσεων με το AfD ήταν μια κυνική κίνηση που αποσκοπούσε στη διευκόλυνση νέων συμμαχιών στην Ευρώπη. Σχετικά με τη Μελόνι, είπε: «Πιστεύω ότι αυτή και εγώ συμφωνούμε στα βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης του ελέγχου των χωρών μας».

Αργότερα την Κυριακή, η Μελόνι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχτεί την πρόταση της Λεπέν. Σε συνέντευξή της στη Rai TV, η Μελόνι είπε ότι δεν είχε καμία κόκκινη γραμμή όταν επρόκειτο για πιθανές συμμαχίες άλλων πολιτικών δυνάμεων στη νέα ευρωπαϊκή συνέλευση.

Είπε: «Ο κύριος στόχος μου είναι να οικοδομήσω μια εναλλακτική πλειοψηφία σε σχέση με αυτήν που κυβερνά τα τελευταία χρόνια. Μια κεντροδεξιά πλειοψηφία -με άλλα λόγια-, που θα στείλει την αριστερά στην αντιπολίτευση στην Ευρώπη».

Η Μελόνι είπε ότι δεν ήταν πρόθυμη να είναι μέρος της πλειοψηφίας με την αριστερά.

«Για όλα τα άλλα, θα δούμε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v