Συμμαχία Apple και ChatGPT, νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

Παρουσιάστηκε η Apple Intelligence, η νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης «για όλους εμάς». Η Apple προσθέτει αρχική οθόνη που θα επιτρέπει να τοποθετούνται εικονίδια οπουδήποτε. Τι άλλο αλλάζει.

Συμμαχία Apple και ChatGPT, νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

Τα πολυαναμενόμενα νέα χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης παρουσίασε η Apple, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με την εταιρεία κατασκευής του ChatGPT, OpenAI, στοιχηματίζοντας ότι μια εξατομικευμένη και διακριτική προσέγγιση της τεχνολογίας θα κερδίσει τους πελάτες.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία Apple Intelligence αποτέλεσε το αποκορύφωμα της παρουσίασης του Worldwide Developers Conference της εταιρείας τη Δευτέρα, η οποία περιελάμβανε επίσης ενημερώσεις για τα λειτουργικά συστήματα της κατασκευάστριας εταιρείας iPhone.

Η τεχνολογία θα βοηθά στη σύνοψη κειμένου, στη δημιουργία πρωτότυπων εικόνων και στην ανάκτηση των πιο σχετικών δεδομένων όταν τα χρειάζονται οι χρήστες. Περιλαμβάνει επίσης μια ανανεωμένη έκδοση της Siri, της κάποτε πρωτοποριακής ψηφιακής βοηθού της εταιρείας.

Η Apple κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να φτάσει τους αντιπάλους της στην αναπτυσσόμενη αγορά τεχνητής νοημοσύνης. Αφού έμεινε πίσω από τους ανταγωνιστές της όπως η Google της Alphabet και η Microsoft, η εταιρεία βασίζεται σε μια βελτιωμένη διεπαφή -και σε μια πιστή πελατειακή βάση- για να ανακτήσει έδαφος.

«Αυτή είναι μια στιγμή για την οποία εργαζόμαστε εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε στην εκδήλωση ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος Craig Federighi, ο οποίος επιβλέπει τη μηχανική λογισμικού. Περιέγραψε το Apple Intelligence ως «Τεχνητή Νοημοσύνη για τους υπόλοιπους από εμάς», παραπέμποντας σε ένα παλιό σλόγκαν για τον υπολογιστή Mac.

Η συνεργασία με την OpenAI, για την οποία το Bloomberg ανέφερε πριν από την εκδήλωση, θα επιτρέπει στους πελάτες να έχουν πρόσβαση στο ChatGPT μέσω της Siri χωρίς επιπλέον κόστος. Το Apple Intelligence θα αρχίσει να αναπτύσσεται αργότερα φέτος, αλλά ορισμένα χαρακτηριστικά -συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας της Siri να ελέγχει με ακρίβεια λειτουργίες μέσα σε εφαρμογές- δεν θα έρθουν μέχρι το επόμενο έτος. Η υποστήριξη για γλώσσες πέραν των αγγλικών θα έρθει επίσης αργότερα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Σαμ Άλτμαν ήταν στην εκδήλωση της Δευτέρας και έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X ότι είναι πολύ χαρούμενος που συνεργάζεται με την Apple. Ενώ η ενσωμάτωση του ChatGPT θα είναι δωρεάν, οι συνδρομητές επί πληρωμή του OpenAI θα αποκτήσουν πρόσθετα χαρακτηριστικά με την πάροδο του χρόνου. Η Apple, η οποία έχει επίσης συνομιλήσει με την Google για τη χρήση της λειτουργίας Gemini της εν λόγω εταιρείας, δήλωσε ότι σχεδιάζει να υποστηρίξει και άλλες υπηρεσίες αργότερα.

Το iOS 18 και το iPadOS της Apple -το λογισμικό iPhone και iPad- θα αποκτήσουν χαρακτηριστικά που βελτιώνουν την προσαρμογή, την παραγωγικότητα και την επικοινωνία. Ορισμένες προσθήκες θα περιλαμβάνουν:

  • Μια αναβαθμισμένη αρχική οθόνη θα επιτρέπει στους χρήστες να τοποθετούν εικονίδια οπουδήποτε. Τα χρώματα των εικονιδίων των εφαρμογών μπορούν επίσης να αλλάζουν και να χρωματίζονται όταν η συσκευή τοποθετείται σε σκοτεινή λειτουργία.
  • Ένα νέο Κέντρο Ελέγχου περιλαμβάνει υποστήριξη για πολλαπλές σελίδες ρυθμίσεων και ενημερωμένη εμφάνιση.
  • Το iPhone 14 και τα πιο πρόσφατα μοντέλα θα αποκτήσουν υποστήριξη για αποστολή μηνυμάτων κειμένου μέσω δορυφόρων. Αυτό ήταν προηγουμένως διαθέσιμο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
  • Η εφαρμογή Μηνύματα θα έχει τη δυνατότητα προγραμματισμού ενός μηνύματος για αποστολή αργότερα. Η λειτουργία Tapbacks, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να απαντούν γρήγορα σε κείμενα με πράγματα όπως μια καρδιά ή ένα ερωτηματικό, θα λειτουργεί πλέον με ένα emoji ή ένα ψηφιακό αυτοκόλλητο.
  • Οι πελάτες μπορούν να ρυθμίζουν εφέ -όπως μια λέξη που τρέμει- για μεμονωμένες λέξεις και φράσεις και όχι για ολόκληρα κείμενα. Και υπάρχει υποστήριξη κειμένου, η οποία θα διευκολύνει τους πελάτες της Apple να επικοινωνούν με χρήστες Android.
  • Μια εφαρμογή Passwords θα διαχειρίζεται ασφαλείς συνδέσεις, passkeys και στοιχεία λογαριασμού Wi-Fi.
  • Μια επανασχεδιασμένη εφαρμογή Φωτογραφίες θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει την επεξεργασία.
  • Υπάρχει η δυνατότητα κλειδώματος οποιασδήποτε εφαρμογής με Face ID.
  • Το iPad αποκτά για πρώτη φορά την εφαρμογή Calculator, η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να λύνουν χειρόγραφες μαθηματικές εξισώσεις χρησιμοποιώντας ένα Apple Pencil. Η απουσία αυτής της εφαρμογής από το iPad ήταν ένα μακροχρόνιο ζήτημα μεταξύ των πελατών.

Η εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια παρουσίασε επίσης το macOS Sequoia, το οποίο περιλαμβάνει τα ίδια χαρακτηριστικά Apple Intelligence με το iPad και το iPhone.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v