Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο στόχαστρο του Πεκίνου οι εισαγωγές χοιρινού από ΕΕ

Ανεβαίνουν οι εμπορικές εντάσεις. Απάντηση στους ευρωπαϊκούς δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η Κομισιόν δηλώνει ότι δεν ανησυχεί για την έρευνα αντιντάμπινγκ από το Πεκίνο..

Στο στόχαστρο του Πεκίνου οι εισαγωγές χοιρινού από ΕΕ

Η Κίνα ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ του Πεκίνου και των Βρυξελλών αυξάνονται.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η έρευνα ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη υπερπόντια αγορά χοιρινού κρέατος της ΕΕ, αν και ο όγκος των εξαγωγών έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της εγχώριας υπερπροσφοράς και των χαμηλών τιμών. Παρ' όλα αυτά, η αξία του εμπορίου ήταν 1,83 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, με τους κτηνοτρόφους στην Ισπανία, τη Δανία και την Ολλανδία να είναι οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι.

Η έρευνα έρχεται ως απάντηση του Πεκίνου σε παρόμοιες έρευνες που διεξάγει η ΕΕ, η οποία εξετάζει τις κινεζικές επιδοτήσεις σε μια σειρά από βιομηχανίες και θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τον Ιούλιο. Τον Ιανουάριο, η Κίνα ανακοίνωσε έρευνα αντιντάμπινγκ για το ευρωπαϊκό κονιάκ.

Η ΕΕ δεν ανησυχεί για την έρευνα αντιντάμπινγκ της Κίνας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανησυχεί για την έναρξη έρευνας αντιντάμπινγκ από την Κίνα για το εισαγόμενο χοιρινό και τα υποπροϊόντα του από την ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ΕΕ θα παρέμβει κατάλληλα για να διασφαλίσει ότι η έρευνα συμμορφώνεται με όλους τους σχετικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η έρευνα ξεκίνησε κατόπιν καταγγελίας της κινεζικής Ένωσης Κτηνοτροφίας. Ωστόσο αυτή ξεκινά μετά την ανακοίνωση των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιβάλουν αντισταθμιστικούς δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων από τον επόμενο μήνα.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας Λουίς Πλάνας εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι υπάρχει περιθώριο για κατανόηση και διαπραγματεύσεις ώστε να αποφευχθεί η επιβολή δασμών σε αγροτικά και διατροφικά προϊόντα μετά την ανακοίνωση της Κίνας για την έναρξη της έρευνας αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές χοιρινού από την ΕΕ.

Ο Πλάνας σημείωσε ότι δεν αναμένει άμεση λήψη μέτρων καθώς η Κίνα διευκρίνισε ότι η έρευνα μπορεί να διαρκέσει πάνω από ένα έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v