Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσες μειώσεις επιτοκίων από Fed βλέπει η Goldman Sachs φέτος

Σε σημείο καμπής η αγορά εργασίας, η δύναμη της ζήτησης εργασίας έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση των αιτήσεων ανεργίας τις τελευταίες εβδομάδες, τονίζει η αμερικανική τράπεζα.

Πόσες μειώσεις επιτοκίων από Fed βλέπει η Goldman Sachs φέτος

Η αμερικανική αγορά εργασίας βρίσκεται σε ένα πιθανό «σημείο καμπής», όπου οποιαδήποτε περαιτέρω υποχώρηση της ζήτησης για εργαζομένους θα πλήξει τις θέσεις εργασίας και όχι μόνο τις κενές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Goldman Sachs Group.

Η τρέχουσα ισχύς της ζήτησης εργασίας είναι ασαφής, με τις θέσεις εργασίας εξαιρουμένου του τομέα γεωργίας να έρχονται σε αντίθεση με την αύξηση των νέων και συνεχιζόμενων αιτήσεων ανεργίας τις τελευταίες εβδομάδες, έγραψε ο οικονομολόγος Jan Hatzius σε σημείωμα προς τους πελάτες.

«Τελικά, ο βασικός παράγοντας της ζήτησης εργασίας είναι η οικονομική δραστηριότητα και η αύξηση του ΑΕΠ έχει επιβραδυνθεί σημαντικά», έγραψε ο Hatzius. Έτσι, παρά τις «απροσδόκητα hawkish» προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, «αισθανόμαστε καλά με την πρόβλεψή μας για δύο περικοπές» τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Οι αξιωματούχοι της Fed την περασμένη εβδομάδα μείωσαν τις προσδοκίες τους για μειώσεις των επιτοκίων σε μία μόνο φέτος, αντί για τρεις μειώσεις που είχαν προβλεφθεί προηγουμένως. Η Goldman μόλις τον Μάιο είχε στοιχηματίσει ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v