Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε την Πέμπτη ότι κινηθεί κατά των «ανταποδοτικών» δασμών των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Η Κομισιόν θα αμφισβητήσει επίσης και τη νομιμότητα των δασμών στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με κατάλογο εισαγωγών από τις ΗΠΑ που μπορεί να χτυπηθούν με αντίμετρα.
Ο κατάλογος καλύπτει εισαγωγές από τις ΗΠΑ αξίας 95 δισ. ευρώ (107,4 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μια σειρά βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων.
«Είναι ομόφωνη άποψη της ΕΕ ότι αυτοί οι δασμοί παραβιάζουν κατάφωρα τους θεμελιώδεις κανόνες του Π.Ο.Ε.», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.
«Στόχος της Ε.Ε. είναι επομένως να επιβεβαιώσει ότι οι διεθνώς συμφωνημένοι κανόνες έχουν σημασία και ότι δεν μπορούν να αγνοηθούν μονομερώς από κανένα μέλος του ΠΟΕ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ» τόνισε η Κομισιόν σύμφωνα με το CNBC.
Η προσφυγή θα λάβει τη μορφή επίσημης υποβολής αιτήματος για διαβουλεύσεις.
Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε ότι κύριο μέλημα της Ε.Ε. είναι η διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας για την αποφυγή των αμοιβαίων δασμών 20% του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε όλες τις εισαγωγές από την Ένωση.
Ωστόσο, ο Σέφκοβιτς πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. εξακολουθεί να «προετοιμάζεται για οποιοδήποτε σενάριο».
Σε δήλωσή της την Πέμπτη, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε: «Η Ε.Ε. παραμένει πλήρως προσηλωμένη στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν καλές συμφωνίες που μπορούν να γίνουν προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».
Ο Τραμπ έχει επίσης επιβάλει δασμούς 25% σε όλα τα εισαγόμενα οχήματα, πλήττοντας πολλές ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.