Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε την Ισπανία για την άρνησή της να συμφωνήσει στον νέο στόχο για τις αμυντικές δαπάνες που υιοθέτησε το ΝΑΤΟ, υποδηλώνοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να τιμωρηθεί με διπλάσιους δασμούς από τις ΗΠΑ.
«Είστε η μόνη χώρα που δεν πληρώνει. Δεν ξέρω ποιο είναι το πρόβλημα», δήλωσε ο Τραμπ την Τετάρτη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Χάγη, όταν ρωτήθηκε για την άρνηση της Ισπανίας να δαπανήσει το 5% του ΑΕΠ της για την άμυνα.
«Θα το αναπληρώσουμε. Ξέρετε, διαπραγματευόμαστε με την Ισπανία για μια εμπορική συμφωνία. Θα τους κάνουμε να πληρώσουν διπλάσια. Και το εννοώ πραγματικά» υπογράμμισε ο Τραμπ σύμφωνα με το Bloomberg.
«Θα διαπραγματευτώ απευθείας με την Ισπανία» πρόσθεσε.
Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν τη δήλωση που κατοχυρώνει τον στόχο του 5%, αν και η Ισπανία δήλωσε ότι δεν χρειάζεται να τον τηρήσει και μπορεί να καλύψει τις δεσμεύσεις της με πολύ χαμηλότερες δαπάνες. Η Μαδρίτη ανέφερε ότι δεν αναμένει να υπάρξουν επιπτώσεις για τη στάση της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, διαχειρίζεται τα εμπορικά θέματα για το 27μελές μπλοκ και είναι υπεύθυνη για τις διαπραγματεύσεις εμπορικών συμφωνιών. Τα επιμέρους κράτη μέλη όπως η Ισπανία δεν διαπραγματεύονται εμπορικές συμφωνίες.