Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διμερής σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας την Πέμπτη

Η συνάντηση γίνεται με φόντο την προσπάθεια των δυο εμπορικών εταίρων να διευθετήσουν σειρά διαφωνιών τους ειδικά στο πεδίο του εμπορίου.

Διμερής σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας την Πέμπτη
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, θα επισκεφθούν το Πεκίνο την Πέμπτη, όπου θα συναντηθούν με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο διμερούς συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται με φόντο την προσπάθεια των δυο εμπορικών εταίρων να διευθετήσουν σειρά διαφωνιών τους ειδικά στο πεδίο του εμπορίου.

«Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ταξιδέψουν στην Κίνα την 24η Ιουλίου. Ο πρόεδρος (της Κίνας) Σι Τζινπίνγκ θα έχει συνάντηση μαζί τους. Ο πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ και οι δύο ηγέτες της ΕΕ θα συμπροεδρεύσουν στην 25η σύνοδο Κίνας- ΕΕ», ανέφερε σε ανακοίνωση του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο κατήγγειλε σήμερα τη νέα ομοβροντία ευρωπαϊκών κυρώσεων συνδεόμενων με τον πόλεμο στην Ουκρανία οι οποίες βάζουν ιδίως στο στόχαστρο κινεζικές οντότητες, στηλιτεύοντας τον «σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο» στη σχέση Κίνας-ΕΕ.

Οι αποφάσεις των Βρυξελλών «είναι ενάντιες στο πνεύμα συναίνεσης που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στους κινέζους και στους ευρωπαίους ηγέτες και προκαλεί σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομικές, εμπορικές σχέσεις και στην οικονομική συνεργασία ανάμεσα στην Κίνα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου σε ανακοίνωσή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο