Μια ομάδα ευρωπαϊκών κρατών, με πρωταγωνιστικό ρόλο τη Βρετανία και τη Γερμανία, εξετάζει τρόπους ενίσχυσης της στρατιωτικής της παρουσίας στη Γροιλανδία, με στόχο να καταδείξει στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρά τα ζητήματα ασφάλειας στην Αρκτική, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg News.
Όπως αναφέρει το ίδιο μέσο, επικαλούμενο πηγές με γνώση των συζητήσεων, η Γερμανία σκοπεύει να εισηγηθεί τη σύσταση κοινής αποστολής του ΝΑΤΟ για την προστασία της αρκτικής περιοχής, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εντάσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με τις απειλές τους για προσάρτηση της Γροιλανδίας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.
Η αποστολή «Baltic Sentry» του ΝΑΤΟ — που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο για την προστασία κρίσιμων υποδομών στη Βαλτική Θάλασσα — θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως σχέδιο για μια νέα αποστολή «Arctic Sentry», η οποία θα περιλαμβάνει τη Γροιλανδία, δήλωσαν οι πηγές.
Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί εδώ και καιρό να κάνει τη Γροιλανδία μέρος των ΗΠΑ επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας, η εστίασή του στο αυτοδιοικούμενο νησί, που αποτελεί μέρος του βασιλείου της Δανίας, έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες μετά την αμερικανική επιδρομή για την απαγωγή του ηγέτη της Βενεζουέλας. Αυτή η ενέργεια έχει πυροδοτήσει νέους φόβους μεταξύ των συμμάχων σχετικά με την προθυμία του Τραμπ να αναπτύξει αμερικανικό στρατό για να επιτύχει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής του.
Την Κυριακή, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας — ο οποίος πετάει στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 που συγκλήθηκε από τον Σκοτ Μπέσεντ — κάλεσε τις ΗΠΑ να σεβαστούν την κυριαρχία και το διεθνές δίκαιο της Γροιλανδίας.
«Είναι αποκλειστικά θέμα της Δανίας και της Γροιλανδίας να αποφασίσουν για το μέλλον της Γροιλανδίας», δήλωσε ο Λαρς Κλίνγκμπαϊλ (φωτ.), ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής οικονομικών της Γερμανίας. «Η εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα πρέπει να γίνονται σεβαστές. Αυτές οι αρχές του διεθνούς δικαίου ισχύουν για όλους — συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Εργαζόμαστε μαζί ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να αυξήσουμε την ασφάλεια στην Αρκτική, όχι ο ένας εναντίον του άλλου».
Ο Κλίνγκμπαϊλ δεν είναι ο μόνος κορυφαίος Γερμανός αξιωματούχος που επισκέπτεται την πρωτεύουσα των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ πρόκειται επίσης να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο.
«Είναι σαφές ότι εναπόκειται αποκλειστικά στη Γροιλανδία και τη Δανία να αποφασίσουν για ζητήματα εδάφους και κυριαρχίας», δήλωσε ο Βάντεφουλ στην Bild am Sonntag, τονίζοντας τη «νέα σημασία της πολιτικής ασφαλείας» στην Αρκτική.