Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάλος στη Νορβηγία για το Νόμπελ που χάρισε η Ματσάδο στον Τραμπ

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο έδωσε στον Τραμπ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που της είχε απονεμηθεί. Εντονη κριτική στη Νορβηγία και αμήχανη σιωπή από την Επιτροπή Νόμπελ. «Πράξη αξιολύπητη».

Σάλος στη Νορβηγία για το Νόμπελ που χάρισε η Ματσάδο στον Τραμπ

Η Νορβηγία δυσκολεύεται να πιστέψει ότι η κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, έδωσε το μετάλλιο του βραβείου στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα επιθυμούσε να λάβει αυτό το βραβείο.

«Αυτό είναι εντελώς ανήκουστο», δήλωσε η Τζάνε Χάλαντ Ματλάρι, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Όσλο και πρώην πολιτικός, στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NRK. «Είναι πλήρης έλλειψη σεβασμού προς το βραβείο εκ μέρους της», είπε, χαρακτηρίζοντας την πράξη «ανούσια» και «αξιολύπητη».

Ο Τραμπ, που ισχυρίζεται ότι αξίζει το βραβείο για την επίλυση πολέμων κατά τη δεύτερη θητεία του, δέχθηκε το μετάλλιο από την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας σε μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη. Έχει προηγουμένως εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ.

Η Επιτροπή Νόμπελ έχει δηλώσει ότι το βραβείο δεν μπορεί να κοινοποιηθεί ή να μεταφερθεί σε άλλον μετά την απονομή, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν μπορεί να ακυρωθεί, να μοιραστεί ή να μεταβιβαστεί».

Υπενθυμίζεται ότι η Ματσάδο έχει αποκλειστεί από τη διαδικασία μεταβατικής ηγεσίας στη Βενεζουέλα από τότε που οι δυνάμεις των ΗΠΑ ανέτρεψαν τον Νικολάς Μαδούρο στις 3 Ιανουαρίου, αλλά διατήρησε το καθεστώς του στη θέση του. Η Ματσάδο έδωσε το μετάλλιο στον Τραμπ ως «αναγνώριση της μοναδικής του δέσμευσης για την ελευθερία μας».

με πληροφορίες από Bloomberg, Guardian

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο