Η JP Morgan Chase & Co. εξετάζει την ενίσχυση των ομάδων συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Ευρώπη, καθώς η τράπεζα προβλέπει μια ιδιαίτερα ισχυρή χρονιά για M&A το 2026, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg.
«Προσλαμβάνουμε σχεδόν σε κάθε χώρα, ουσιαστικά σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Φιλίππο Γκόρι, συν-επικεφαλής της παγκόσμιας τραπεζικής της JP Morgan, μαζί με την Ντοροτέε Μπλέσινγκ, επικεφαλής της παγκόσμιας επενδυτικής τραπεζικής. Όπως σημείωσε, η τράπεζα διαθέτει «κεφάλαια προς αξιοποίηση - το ζήτημα είναι πού θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο».
Ιδιαίτερα θετικοί οι επενδυτές στη Νότια Ευρώπη
Κατά τις συναντήσεις με πελάτες σε ολόκληρη την Ευρώπη τις πρώτες εβδομάδες της χρονιάς, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξο, σύμφωνα με τα στελέχη. Ιδιαίτερα θετικοί εμφανίζονται οι επενδυτές στη Νότια Ευρώπη, όπου η ανάπτυξη επιταχύνεται μετά από χρόνια προσαρμογών και αναδιαρθρώσεων που ακολούθησαν τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Οι επιχειρηματικοί ηγέτες στη Μαδρίτη επικεντρώνονται στην επέκταση και τις διασυνοριακές επενδύσεις, ενώ η πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ιταλίας συνεχίζει να προσελκύει ξένες επενδύσεις, δήλωσε ο Γκόρι.
Τα σχόλιά τους έρχονται σε μια στιγμή που οι Ευρωπαίοι τραπεζικοί διευθυντές ανησυχούν για τους επιπλέον πόρους που ενδέχεται να διαθέσουν οι αμερικανικές τράπεζες στην ήπειρο μετά από μια σειρά απορρυθμίσεων στις ΗΠΑ, κινήσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την μακροχρόνια κυριαρχία τους.
Και οι δύο αναμένουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι μια από τις καλύτερες που έχουν δει ποτέ για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, χάρη στα χαμηλότερα επιτόκια, τις σταθερές πιστωτικές συνθήκες και το συσσωρευμένο απόθεμα καθυστερημένων συναλλαγών.
Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές ανέκαμψαν πέρυσι, μετά από χρόνια υψηλών επιτοκίων και διαφωνιών σχετικά με τις αποτιμήσεις που επηρέασαν αρνητικά την αγορά.
Deals 903 δισ. δολαρίων στην Ευρώπη το 2025
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, πέρυσι ολοκληρώθηκαν deals ύψους περίπου 903 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ευρώπη, σημειώνοντας αύξηση περίπου 9% σε σχέση με το 2024. Ωστόσο, ο όγκος αυτός εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή το 2021 και τα χρόνια που προηγήθηκαν της πανδημίας.
Οι τομείς της τεχνολογίας, της ενέργειας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και των υποδομών είναι πιθανό να παραμείνουν ενεργοί τομείς για συγχωνεύσεις και εξαγορές.
«Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το οικοσύστημα της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Δεν έχει μεγάλες συναλλαγές, αλλά από την άποψη του αριθμού των deals, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη», σημείωσε η Μπλέσινγκ.
Deal flow σε ΗΠΑ και Ευρώπη, τι θα μπορούσε να διαταράξει τη ροή
Οι αναμενόμενες συμφωνίες συνεχίζονται και στις δύο κατευθύνσεις: Οι ευρωπαϊκές εταιρείες επιδιώκουν ανάπτυξη στις ΗΠΑ και οι αμερικανικές εταιρείες επενδύουν σε όλη την Ευρώπη, ανέφεραν τα στελέχη.
Ο πληθωρισμός και οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν ακόμη να διαταράξουν τα deals, ειδικά αν οι τελευταίες οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους, ανέφεραν.
Η αύξηση της παραγωγικότητας χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε επίσης να αποδώσει καρπούς αργότερα από το αναμενόμενο, γεγονός που θα μπορούσε να επιβραδύνει το κλείσιμο συμφωνιών. Αλλοι κίνδυνοι ενδέχεται επίσης να προκύψουν από το τέλος ενός ασυνήθιστα μακρού ευνοϊκού πιστωτικού κύκλου.