Στην Κύπρο ο Μακρόν, θα συναντηθεί με Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη

Η επίσκεψη στην Πάφο τη Δευτέρα εκφράζει την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, με την οποία έχουμε συμφωνία στρατηγικής σημασίας, σημειώνουν κύκλοι προσκείμενοι στο Ελιζέ.

Στην Κύπρο ο Μακρόν, θα συναντηθεί με Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί την Κύπρο αύριο Δευτέρα, για να δείξει την υποστήριξή του στο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έγινε στόχος επίθεσης με drone την περασμένη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Σύμφωνα με το Reuters, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η επίσκεψη του προέδρου Μακρόν στην Πάφο εκφράζει την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, κράτος μέλος της Ευρωπαΐκής Ενωσης, με την οποία έχουμε συμφωνία στρατηγικής σημασίας και η οποία χτυπήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από πολλά drones και πυραύλους».

Αυτά αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στο Ελιζέ αναφερόμενοι στην αυριανή επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν στο νησί.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αντικείμενο της επίσκεψης είναι η ενίσχυση, από κοινού με τους ευρωπαίους εταίρους, της ασφαλείας στην περιοχή της Κύπρου και της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή.

Αυτή η επίσκεψη θα επιτρέψει επίσης στον Γάλλο πρόεδρο να υπογραμμίσει πόσο σημαντική είναι η εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, κυρίως με την ναυτική επιχείρηση «Ασπίδες» της ΕΕ, ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στο Ελιζέ οι οποίοι ταυτόχρονα υπογραμμίζουν ότι με την επίσκεψη θα δοθεί η ευκαιρία του συντονισμού των προσπαθειών αναφορικά με την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές αλλά και αναφορικά με τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος Πρόεδρος σε διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες ότι έδωσε εντολή στο αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ να πλεύσει προς την Μεσόγειο, ενώ δήλωσε ότι θα παρασχεθούν μέσα αεράμυνας στην Κύπρο και ότι θα κατευθυνθεί εκεί η γαλλική φρεγάτα Λαγκεντόκ. 

Ο Μακρόν είχε δηλώσει επίσης ότι η Κύπρος είναι μια σύμμαχος χώρα με την οποία η Γαλλία υπέγραψε πρόσφατα συμφωνίες και σε συνεργασία με την Ελλάδα θα εργαστεί για την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, η Γαλλία έχει επιτρέψει σε αμερικανικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν ορισμένες από τις στρατιωτικές της βάσεις στη Μέση Ανατολή, μετά τις αμερικανοϊσραηλινές επιδρομές στο Ιράν.

«Στο πλαίσιο των σχέσεών μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η παρουσία των αεροσκαφών τους έχει επιτραπεί προσωρινά σε ορισμένες από τις βάσεις μας» στην περιοχή, δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού γενικού επιτελείου στο AFP. «Τα αεροσκάφη αυτά συμβάλλουν στην προστασία των εταίρων μας στον Κόλπο», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο