Σε στάση αναμονής οι κεντρικές τράπεζες, φόβοι για νέο πληθωριστικό σοκ

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας, συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα εν μέσω ανησυχιών ότι ο πόλεμος στο Ιράν μπορεί να προκαλέσει νέο κύμα πληθωρισμού

Σε στάση αναμονής οι κεντρικές τράπεζες, φόβοι για νέο πληθωριστικό σοκ

Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα, αντιμέτωπες με νέα απειλή πληθωρισμού λόγω του πολέμου στο Ιράν και την πιθανότητα να αναγκαστούν να αναβάλουν τις μειώσεις των επιτοκίων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να εξετάσουν το ενδεχόμενο αυξήσεων.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι αλλαγές δεν είναι ακόμη επικείμενες: Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να διατηρήσουν σταθερό το κόστος δανεισμού, καθώς αξιολογούν σε ποιο βαθμό η ραγδαία αύξηση του κόστους της Ενέργειας θα μετακυληθεί στις τιμές καταναλωτή και στην ανάπτυξη.

Ωστόσο, για αυτές και τις άλλες 18 κεντρικές τράπεζες που πρόκειται να καθορίσουν τη νομισματική πολιτική τους - οι οποίες εποπτεύουν συνολικά περίπου τα δύο τρίτα της παγκόσμιας οικονομίας - ο τόνος θα γίνει πιο επιφυλακτικός, καθώς αναγνωρίζουν τον κίνδυνο ενός νέου πληθωριστικού σοκ.

Πολλά εξαρτώνται από τη διάρκεια της σύγκρουσης - κάτι που οι αγορές δυσκολεύονται να εκτιμήσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο