Στοχευμένα μέτρα για την ενέργεια στο παζάρι της Συνόδου Κορυφής

Θα πρέπει να διασφαλίζουν τη διατήρηση «ισότιμων όρων ανταγωνισμού», σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου. Τα αιτήματα Ελλάδας και Κύπρου για την ασφάλεια.

Στοχευμένα μέτρα για την ενέργεια στο παζάρι της Συνόδου Κορυφής

Τα κράτη επιμένουν στη διασφάλιση «ισότιμων όρων ανταγωνισμού» στην ενεργειακή απάντηση της ΕΕ

Το τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, το οποίο εξασφάλισε το POLITICO, τονίζει ότι τα στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών θα πρέπει να διασφαλίζουν τη διατήρηση «ισότιμων όρων ανταγωνισμού».

Μικρότερες χώρες είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι ορισμένα από τα μέτρα που εξετάζονται — όπως η χαλάρωση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων ώστε να επιτραπούν μεγάλες επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται — θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στρέβλωση της εσωτερικής αγοράς, καθώς μεγαλύτερες και πλουσιότερες χώρες με μεγαλύτερη δημοσιονομική ισχύ θα αποκτούσαν πλεονέκτημα.

Το προσχέδιο καλεί επίσης την ΕΕ να συνεργαστεί «στενά» με τα κράτη-μέλη για τον σχεδιασμό των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης.

Τα μέτρα θα πρέπει επίσης «να στηρίζουν την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της παραγωγής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα», αναφέρει — μια εμφανής προσπάθεια κατευνασμού χωρών με ισχυρή παρουσία ΑΠΕ, που ανησυχούν για ενδεχόμενη οπισθοδρόμηση της πράσινης μετάβασης.

Κύπρος και Ελλάδα ζητούν οδικό χάρτη αμοιβαίας άμυνας της ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησαν από την ΕΕ να εξετάσει τη σύνταξη ενός οδικού χάρτη για την εφαρμογή της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας της Ένωσης, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της ΕΕ και έναν ανώτερο αξιωματούχο ευρωπαϊκής κυβέρνησης. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Κάγια Κάλας έθεσε επίσης το ζήτημα της ρήτρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ανέφεραν.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έχουν προηγουμένως θέσει την ανάγκη αποσαφήνισης του τρόπου λειτουργίας στην πράξη του Άρθρου 42.7 — του ευρωπαϊκού ισοδύναμου της ρήτρας συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ (Άρθρο 5) — καθώς και της «επιχειρησιακής ενεργοποίησης» της σχετικής διάταξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο