Οι ΗΠΑ καλούν την ΕΕ να χαλαρώσει τους «πράσινους» κανόνες για να μην υποστεί κρίση

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο με το Ιράν, οι κανόνες της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, είχαν δεχτεί σφοδρή κριτική από τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ καλούν την ΕΕ να χαλαρώσει τους «πράσινους» κανόνες για να μην υποστεί κρίση

Την ευκαιρία να ασκήσουν πιο έντονη κριτική στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου πήραν οι ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η κρίση εφοδιασμού που προκάλεσαν οι επιθέσεις του Ιράν σε εγκαταστάσεις του Κατάρ σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να διατηρήσουν το αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο.

«Αν η Ευρώπη θέλει να έχει προσιτή ενέργεια, θα πρέπει να μειώσει τις ρυθμιστικές απαιτήσεις και τους περιορισμούς που έχει θεσπίσει», δήλωσε ο Άντριου Πούζντερ, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ε.Ε., στο Bloomberg TV σήμερα Δευτέρα (23/4) . «Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια πολύ σοβαρή ενεργειακή κρίση αν η Ευρώπη δεν αναλάβει δράση», ειδικά δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε.

Ο πόλεμος στο Ιράν υποδεικνύει το πόσο ευάλωτη είναι η Ευρώπη στη μεταβλητότητα των τιμών. Παρόλο που δεν αγοράζει πολύ φυσικό αέριο απευθείας από τη Μέση Ανατολή, η μείωση της παγκόσμιας προσφοράς σημαίνει μεγαλύτερο ανταγωνισμό με άλλους αγοραστές για τις διαθέσιμες ποσότητες.

Η Ε.Ε. προμηθεύεται πλέον σχεδόν τα δύο τρίτα του φυσικού αερίου της από τις ΗΠΑ, δίνοντας στη Ουάσιγκτον διαπραγματευτική υπεροχή στις εμπορικές συνομιλίες. Το Κατάρ έχει δηλώσει ότι οι επισκευές στο συγκρότημα Ras Laffan, τη μεγαλύτερη εγκατάσταση LNG στον κόσμο, ενδέχεται να διαρκέσουν έως και πέντε χρόνια, αφού υπέστη ζημιές από τις επιθέσεις του Ιράν.

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο με το Ιράν, οι κανόνες της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, είχαν δεχτεί σφοδρή κριτική από τις ΗΠΑ. Εταιρείες όπως η Exxon Mobil έχουν δηλώσει ότι οι κανόνες είναι υπερβολικά επαχθείς για τις πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού που υπάρχουν στις ΗΠΑ και ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που παραδίδονται στην Ευρώπη.

Του χρόνου, οι εισαγωγές ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες της Ε.Ε. για την παρακολούθηση, την υποβολή εκθέσεων και την επαλήθευση. Μέχρι το 2030, θα επιβάλλονται κυρώσεις για εισαγωγές που υπερβαίνουν ένα όριο έντασης μεθανίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει μια «απλή και ρεαλιστική» προσέγγιση, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια του εφοδιασμού, εντούτοις μέχρι στιγμής δεν έχει τροποποιήσει κανένα κανονισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο