Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεσμεύσεις από το ΝΑΤΟ για τα Στενά του Ορμούζ ζητά ο Τραμπ

Σύμφωνα με τον Μαρκ Ρούτε ζητά συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε ότι αφορά τα μέσα που θα διατεθούν για την ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ. Βαριές κουβέντες κατά της Συμμαχίας.

Δεσμεύσεις από το ΝΑΤΟ για τα Στενά του Ορμούζ ζητά ο Τραμπ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε έχει ενημερώσει ορισμένες πρωτεύουσες ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις εντός των επόμενων ημερών για βοήθεια στην ασφάλεια του Στενού του Ορμούζ, δήλωσαν τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Reuters.

«Ο Γενικός Γραμματέας βρίσκεται σε επαφή με τους Συμμάχους σχετικά με τις συνομιλίες του στην Ουάσιγκτον», δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Άλισον Χαρτ. «Είναι σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και δράση για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ «χάρτινη τίγρη» και έχει απειλήσει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διατλαντική συμμαχία των 32 μελών τις τελευταίες εβδομάδες, υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον έχουν βασιστεί στις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ ενώ παρέχουν ανεπαρκή στήριξη στην αμερικανοϊσραηλινή εκστρατεία βομβαρδισμών στο Ιράν.

«Σημειώνουμε την απογοήτευση στην Ουάσιγκτον, αλλά δεν υπήρξε διαβούλευση με τους συμμάχους ούτε πριν ούτε μετά την έναρξη αυτού του πολέμου», δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες.

«Το ΝΑΤΟ ως τέτοιο δεν θα διαδραματίσει ρόλο στον πόλεμο κατά του Ιράν, αλλά οι σύμμαχοι θέλουν να είναι χρήσιμοι στην αναζήτηση μακροπρόθεσμων λύσεων για το Ορμούζ. Με τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν σε εξέλιξη, αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Παρότι ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι οι επιθέσεις κατά του Ιράν θα παγώσουν στο πλαίσιο μιας δίμηνης κατάπαυσης πυρός, οι επιπτώσεις της σύγκρουσης συνέχισαν να επιβαρύνουν τις σχέσεις.

Ο Τραμπ ανάρτησε στο Truth Social μετά τη συνάντηση, με κεφαλαία γράμματα, ότι «ΤΟ ΝΑΤΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΑΝ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΑΝ ΤΟ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΞΑΝΑ».

Ο Ολλανδός Ρούτε, γνωστός στην Ευρώπη ως «ψιθυριστής του Τραμπ» και ο οποίος έχει δεχθεί κριτική για το ότι συχνά επαινεί τον Αμερικανό ηγέτη, δήλωσε σε συνέντευξη στο CNN μετά τη συνάντηση της Τετάρτης ότι ο Τραμπ «είναι σαφώς απογοητευμένος με πολλούς συμμάχους του ΝΑΤΟ, και μπορώ να κατανοήσω την άποψή του».

Ένας ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι «η κοινότητα του ΝΑΤΟ είναι αυτή τη στιγμή περισσότερο ανήσυχη παρά αισιόδοξη» και ότι «η συνάντηση δεν μείωσε αυτή την ανησυχία».

Η Βρετανία ηγείται μιας ομάδας περίπου 40 χωρών που επιδιώκουν να καταρτίσουν ένα στρατιωτικό και διπλωματικό σχέδιο για την επαναλειτουργία και ασφάλεια του Ορμούζ, αλλά υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι αυτό θα αποφέρει άμεση πρόοδο. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τετάρτη ότι περίπου 15 χώρες σχεδιάζουν να διευκολύνουν την επανέναρξη της κυκλοφορίας μέσω του στενού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε σήμερα ότι το Ορμούζ δεν θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει πλήρως έως ότου υπάρξει μια διαρκής συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, ενώ η Ιταλία και η Βρετανία δήλωσαν ότι η θέση του Ιράν πως μπορεί να επιβάλει διόδια για τη διέλευση από το στενό είναι απαράδεκτη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο