Σε αυξημένη διπλωματική εγρήγορση βρίσκονται ΗΠΑ και Ιράν εν μέσω εύθραυστης εκεχειρίας, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί αναμένεται να μεταβεί στο Ισλαμαμπάντ το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με πηγή της πακιστανικής κυβέρνησης.
Δεδομένης της εξέλιξης αυτής, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε ότι το Ιράν έχει ακόμα τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μια «καλή συμφωνία» με την Ουάσινγκτον.
Παράλληλα, ο Χέγκσεθ αποκάλυψε ότι το αμερικανικό ναυτικό έχει ήδη αναγκάσει 34 πλοία να αλλάξουν πορεία από τα Στενά του Ορμούζ, στο πλαίσιο ναυτικού αποκλεισμού που σχετίζεται με ιρανικά λιμάνια.
Νεότερες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο Αραγτσί θα βρεθεί στο Πακιστάν στο πλαίσιο «περιοδείας», ενώ μετά το Ισλαμαμπάντ θα επισκεφθεί επίσης το Ομάν και τη Ρωσία. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε στο αν αναμένεται άμεσα δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο αμερικανός Αντιπρόεδρος και βασικός διαπραγματευτής των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς θα αναχωρούσε άμεσα για το Πακιστάν, σύμφωνα με το Bloomberg.
Στο Ισλαμαμπάντ ο Αραγτσί
Την επίσκεψη επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Αμπάς Αραγτσί, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, γνωστοποιώντας ότι ξεκινά περιοδεία σε Ισλαμαμπάντ, Μουσκάτ και Μόσχα.
Όπως ανέφερε, «στόχος των επαφών είναι ο στενός συντονισμός με εταίρους για διμερή ζητήματα και οι διαβουλεύσεις για τις περιφερειακές εξελίξεις», υπογραμμίζοντας πως «οι γείτονές μας αποτελούν προτεραιότητα».
Σύμφωνα με πηγές του Reuters, ομάδα logistics και ασφάλειας των ΗΠΑ βρίσκεται στην πακιστανική πρωτεύουσα, προετοιμάζοντας το έδαφος για πιθανές επαφές.
Η παρουσία του Αραγτσί με περιορισμένη αντιπροσωπεία υποδηλώνει τον ευαίσθητο χαρακτήρα των διαβουλεύσεων, οι οποίες -εφόσον επιβεβαιωθούν- θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια νέα προσπάθεια αποκλιμάκωσης σε ένα ιδιαίτερα εύθραυστο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Ένας δεύτερος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν στο Ισλαμαμπάντ αναμένεται, ανέφεραν αξιωματούχοι, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν το πότε θα πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις.
Οι ΗΠΑ και το Ιράν επρόκειτο να ξεκινήσουν συνομιλίες στην πακιστανική πρωτεύουσα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε τα σχέδια αποστολής του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς στο Ισλαμαμπάντ την Τρίτη.