Στα όρια της κατάρρευσης βρίσκεται η κατάπαυση πυρός μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, μετά από ανταλλαγή πυρών στον Περσικό Κόλπο και την προειδοποίηση της Τεχεράνης ότι θα επιτεθεί σε οποιοδήποτε σκάφος επιχειρήσει να διέλθει από τα Στενά του Ορμούζ.
Σε μια ένδειξη ότι η εύθραυστη εκεχειρία καταρρέει, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Τεχεράνη εκτόξευσε πυραύλους κρουζ κατά αμερικανικών πολεμικών και εμπορικών πλοίων, ενώ ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «κατέρριψαν» επτά ιρανικά μικρά σκάφη.
Ιρανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε την Τρίτη ότι δύο μικρά σκάφη που στοχοποιήθηκαν σε αμερικανικές επιθέσεις, με αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ατόμων, ήταν εμπορικά πλοία μεταφοράς πολιτικών αγαθών.
«Αυτή η βιαστική και αδέξια ενέργεια του εχθρού αντανακλά την παράνοια και τον εφιάλτη που βιώνουν οι αμερικανικές δυνάμεις απέναντι στα ταχύπλοα των Φρουρών», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Χθες Δευτέρα, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν να καθοδηγούν πλοία μέσω των στενών. Σε απάντηση, η Τεχεράνη δήλωσε ότι θα επιτεθεί σε σκάφη που προσεγγίζουν τη ζωτικής σημασίας υδάτινη οδό.
Τα Στενά παραμένουν κατά κύριο λόγο κλειστά από τότε που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ξεκίνησαν τον πόλεμο κατά του Ιράν στα τέλη Φεβρουαρίου.
Αραγτσί: Το Project Freedom είναι Project Deadlock
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε χθες Δευτέρα ότι τα «γεγονότα» στα Στενά του Ορμούζ απέδειξαν πως «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτή την πολιτική κρίση», καθώς οι συγκρούσεις στη στρατηγική υδάτινη οδό απειλούν την αδύναμη εκεχειρία μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.
«Καθώς οι συνομιλίες σημειώνουν πρόοδο χάρη στις αξιέπαινες προσπάθειες του Πακιστάν, οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσέχουν να μην παρασυρθούν ξανά σε τέλμα από κακόβουλους», έγραψε ο Αμπάς Αραγτσί σε ανάρτησή του στο X.
Προειδοποίησε επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά της εμπλοκής τους στη σύγκρουση.
«Το 'Project Freedom' είναι το 'Project Deadlock' », πρόσθεσε, αναφερόμενος στην προσπάθεια των ΗΠΑ να καθοδηγήσουν πλοία από διάφορες χώρες μέσω των στενών.
Ζημιές σε νοτιοκορεατικό πλοίο
Εν τω μεταξύ, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των έξι πολιτών της και των 18 άλλων επιβαινόντων σε φορτηγό πλοίο, στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά μετά από έκρηξη στα Στενά του Ορμούζ το βράδυ της Δευτέρας.
Το HMM Namu είναι το πρώτο πλοίο νοτιοκορεατικών συμφερόντων που υφίσταται ζημιές από την έναρξη της σύγκρουσης ΗΠΑ-Ιράν.
Η αιτία της έκρηξης και της πυρκαγιάς δεν έχει επιβεβαιωθεί, όμως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι το Ιράν βάλλει κατά εμπορικών πλοίων στα στενά.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε: «Το Ιράν έριξε κάποιες βολές εναντίον εθνών που δεν σχετίζονται με την Επιχείρηση PROJECT FREEDOM για την κίνηση των πλοίων, συμπεριλαμβανομένου ενός νοτιοκορεατικού φορτηγού πλοίου. Ίσως ήρθε η ώρα η Νότια Κορέα να προσέλθει και να συμμετάσχει στην αποστολή!»