Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιράν: Εκτέλεσε άνδρα για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

Οι αρχές ανακοίνωσαν τον απαγχονισμό 32χρονου που καταδικάστηκε για συνεργασία με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες (Μοσάντ). Για κατασκευασμένες κατηγορίες κάνει λόγω η HRANA.

Ιράν: Εκτέλεσε άνδρα για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

Το Ιράν προχώρησε στην εκτέλεση άνδρα που είχε καταδικαστεί για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Mizan, το επίσημο ειδησεογραφικό μέσο της ιρανικής δικαστικής εξουσίας.

Όπως μετέδωσε σήμερα Τετάρτη το πρακτορείο, ο 32χρονος Εχσάν Αφραστέχ κατηγορήθηκε ότι είχε εκπαιδευτεί από τη Μοσάντ στο Νεπάλ και ότι παρέδιδε ευαίσθητες πληροφορίες στο Ισραήλ. Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν επικύρωσε τη θανατική ποινή.

Καταγγελίες για κατασκευασμένες μαρτυρίες

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων HRANA υποστηρίζει ότι ο Αφραστέχ συνελήφθη το 2024 και καταδικάστηκε σε θάνατο το 2025 με βάση κατασκευασμένες μαρτυρίες.

Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, η υπόθεση εντάσσεται στο κύμα διώξεων και εκτελέσεων που έχει ενταθεί στο Ιράν μετά την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ στις 28 Φεβρουαρίου.

 Κλιμακώνονται οι εκτελέσεις για υποθέσεις κατασκοπείας

Τη Δευτέρα, το Ιράν ανακοίνωσε την εκτέλεση ενός φοιτητή αεροδιαστημικής μηχανικής που ήταν ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ των ισραηλινών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι συλλήψεις και οι εκτελέσεις, ιδιαίτερα σε σχέση με υποθέσεις κατασκοπείας, έχουν πολλαπλασιαστεί στο Ιράν μετά το ξέσπασμα του πολέμου την 28η Φεβρουαρίου με ισραηλινοαμερικανικά πλήγματα εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και η Διεθνής Αμνηστία, το Ιράν παραμένει η δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε αριθμό εκτελέσεων μετά την Κίνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο