Ο πρόεδρος των Ηνωμένες Πολιτείες Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σήμερα Δευτέρα στην απόσυρση της αγωγής ύψους 10 δισ. δολαρίων που είχε καταθέσει κατά της αμερικανικής φορολογικής υπηρεσίας IRS για τη διαρροή των φορολογικών του δηλώσεων.
Σύμφωνα με το Associated Press, η κίνηση αυτή έρχεται μετά από πληροφορίες ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την αποζημίωση συμμάχων του, οι οποίοι θεωρούν ότι στοχοποιήθηκαν άδικα από έρευνες και διώξεις.
Η εξέλιξη γνωστοποιήθηκε μέσω κατάθεσης σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Φλόριντα, όπου είχε κατατεθεί η αγωγή.
Όπως μεταδίδει το ABC News, ο Τραμπ ήταν έτοιμος να αποσύρει την προσφυγή στο πλαίσιο συμφωνίας που προβλέπει τη δημιουργία ταμείου ύψους 1,7 δισ. δολαρίων για συμμάχους του. Ωστόσο, η δικαστική κατάθεση δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στους όρους πιθανής συμφωνίας.
Αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς
Η είδηση ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξέταζε το ενδεχόμενο δημιουργίας ταμείου για την πληρωμή συμμάχων του Τραμπ προκάλεσε άμεση αντίδραση από τους Δημοκρατικούς, συμπεριλαμβανομένου του βουλευτή Τζέιμι Ράσκιν, ο οποίος χαρακτήρισε την ιδέα «αντισυνταγματική».
«Αυτό, φυσικά, είναι ένα ταμείο για πολιτικά παράπονα που ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να χρησιμοποιήσει για να ξεπληρώσει τους φίλους του», δήλωσε ο Ράσκιν, ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε συνέντευξή του την Κυριακή σε εκπομπή του ABC.
«Εάν αυτοί οι άνθρωποι έχουν βάσιμο λόγο αγωγής, θα πρέπει να τον φέρουν στο δικαστήριο όπως κάνει κάθε άλλος Αμερικανός, και να χρησιμοποιήσουν το σύστημα της δέουσας διαδικασίας, και αποδεικνύοντας τα πράγματα με σαφή και πειστικά στοιχεία, ή με πλειονότητα αποδεικτικών στοιχείων, να πάνε και να το αποδείξουν. Αλλά η ιδέα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί απλώς να το δώσει σαν να του δόθηκε χάρη είναι παράλογη», πρόσθεσε ο ίδιος.