ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία αντέχει το σοκ του πολέμου

Ακόμα δεν υπάρχουν ενδείξεις παγκόσμιας επιβράδυνσης, τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία αντέχει το σοκ του πολέμου
Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Η παγκόσμια οικονομία μέχρι στιγμής αντέχει το σοκ του πολέμου στη Μέση Ανατολή, παρά την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων και τον υψηλότερο πληθωρισμό, χωρίς να υπάρχουν ακόμα ενδείξεις παγκόσμιας επιβράδυνσης, δήλωσε τη Δευτέρα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χαιρέτισε τη συμφωνία της Κυριακής μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου και το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, αλλά προειδοποίησε σε ανάρτησή της στον ιστότοπο του Ταμείο ότι μια κλιμάκωση της σύγκρουσης και οι επακόλουθες διαταραχές στην προσφορά αποτελούν «σαφή κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη».

Το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει επικαιροποιημένες προβλέψεις στις 8 Ιουλίου.

Τον Απρίλιο είχε παρουσιάσει τρία σενάρια για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2026 και το 2027, με το ενδιάμεσο «δυσμενές σενάριο» να προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,5% το 2026 και τον γενικό πληθωρισμό στο 5,4%.

Η Γκεοργκίεβα είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ότι αυτό το δυσμενές σενάριο ήταν ήδη σε εξέλιξη, αλλά οι τελευταίες της δηλώσεις υποδηλώνουν ότι το Ταμείο ίσως επιστρέψει στο βασικό του σενάριο, το οποίο προϋπέθετε έναν βραχύβιο πόλεμο Ιράν και προέβλεπε ανάπτυξη 3,1% το 2026.

«Περισσότερους από τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να αντέχει. Οι τιμές των εμπορευμάτων, ο πληθωρισμός και οι προσδοκίες για αυτόν, καθώς και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν επηρεαστεί — αλλά όχι ακόμα με τρόπο που να δείχνει παγκόσμια επιβράδυνση» έγραψε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο