Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Αυξάνει τον δανεισμό στα €118 δισ. το 2027

Το Βερολίνο αναθεωρεί προς τα πάνω τις ανάγκες δανεισμού λόγω χαμηλότερων φορολογικών εισπράξεων και αυξημένου κόστους εξυπηρέτησης χρέους. Τη Δευτέρα η έγκριση του προϋπολογισμού και του πακέτου μεταρρυθμίσεων.

Γερμανία: Αυξάνει τον δανεισμό στα €118 δισ. το 2027

Η Γερμανία σχεδιάζει να αυξήσει τον καθαρό νέο δανεισμό της για το 2027 στα 118 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά περίπου 7% σε σχέση με τις προβλέψεις του Απριλίου.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, η αύξηση αντανακλά τα χαμηλότερα του αναμενομένου φορολογικά έσοδα, το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους λόγω των αυξημένων επιτοκίων, καθώς και τις πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, η οποία καταβάλλει επιδόματα ανεργίας.

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο υπουργός Οικονομικών Λαρς Κλίνγκμπαϊλ παρουσίασαν τις τελευταίες ημέρες πακέτο μεταρρυθμίσεων που καλύπτει το συνταξιοδοτικό, την υγεία και τη φορολογία. Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τα μέτρα μαζί με τον προϋπολογισμό του 2027 αύριο Δευτέρα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg.

Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στον περιορισμό του μακροπρόθεσμου κόστους του κοινωνικού κράτους, ενώ παράλληλα προβλέπουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Ωστόσο, η γερμανική οικονομία, η οποία δυσκολεύεται να ανακάμψει μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει δεχθεί νέα πίεση από τον πόλεμο στο Ιράν, με επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά και την αγορά εργασίας.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει εξοικονομήσεις στον βασικό προϋπολογισμό μέσω περικοπών επιδοτήσεων και περιορισμού δαπανών στα υπουργεία, ενώ παράλληλα επιδιώκει αύξηση των εσόδων μέσω υψηλότερων επιβαρύνσεων σε αλκοόλ, καπνό και πλαστικά προϊόντα.

Την ίδια ώρα, περίπου 140 δισ. ευρώ αμυντικών δαπανών για το 2027 και το επενδυτικό πρόγραμμα υποδομών ύψους 500 δισ. ευρώ παραμένουν εκτός των συνταγματικών περιορισμών δανεισμού της χώρας.

Ο Κλίνγκμπαϊλ εκτιμά ότι τα ομοσπονδιακά έσοδα θα διαμορφωθούν στα 555 δισ. ευρώ το 2027, ενώ οι πληρωμές τόκων αναμένεται να αυξηθούν σχεδόν κατά 40%, φτάνοντας κοντά στα 42 δισ. ευρώ.

Μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, ο προϋπολογισμός θα παραπεμφθεί στη γερμανική Βουλή για ψήφιση το φθινόπωρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο