Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κολομβία: Στους 254 οι νεκροί από τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ

Εκατοντάδες τραυματίες και περίπου 4.000 αγνοούμενοι μετά τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα. Διεθνής βοήθεια από ΗΠΑ και ΕΕ, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν αδιάκοπα τις έρευνες.

Κολομβία: Στους 254 οι νεκροί από τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ

Εικόνες βιβλικής καταστροφής καταγράφονται στην Κολομβία, η οποία βιώνει εθνική τραγωδία μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,4 Ρίχτερ. Ο τραγικός απολογισμός αυξάνεται όσο περνούν οι ώρες, με τουλάχιστον 254 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και χιλιάδες ανθρώπους να αγνοούνται.

Ο νέος πρόεδρος της χώρας, Αμπελάρδο ντε λα Εσπριέγια, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ολόκληρες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Περέιρα και το Κάλι, έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές. Δεκάδες κτίρια και ένα νοσοκομείο κατέρρευσαν, ενώ τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων κάτω από τα συντρίμμια.

 

Ζωντανή ανασύρθηκε γυναίκα μετά από σχεδόν 30 ώρες

Διασώστες στην πόλη Κάλι κατάφεραν την Τρίτη να ανασύρουν ζωντανή μια 31χρονη γυναίκα, η οποία ζούσε στον δεύτερο όροφο πενταώροφης πολυκατοικίας και παγιδεύτηκε όταν το κτίριο κατέρρευσε, σχεδόν 30 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

 

 

Ο πυροσβέστης Σαντιάγο Σάντσες εξήγησε στο Caracol ότι η εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση διάσωσης διήρκεσε περίπου 16 ώρες. Μέλη του σωστικού συνεργείου χρειάστηκε να φτάσουν σε βάθος «επτά ή οκτώ μέτρων» κάθετα μέσα στο βουνό από συντρίμμια, προκειμένου να ανασύρουν τη νεαρή γυναίκα.

Η κατάστασή της είναι «καλή, με δεδομένες τις περιστάσεις», πρόσθεσε.

Ο Σάντσες ανέφερε ακόμη ότι στο κτίριο πιστεύεται πως παραμένουν εγκλωβισμένοι άλλοι 24 άνθρωποι, τουλάχιστον δύο από τους οποίους είναι γνωστό ότι παραμένουν ζωντανοί. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχιζόταν.

Αλλού, τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν να ψάχνουν μέσα στους σωρούς των συντριμμιών, ζητώντας από τους συγκεντρωμένους να κάνουν ησυχία ώστε να μπορέσουν να ακούσουν τυχόν επιζώντες που προσπαθούν να επικοινωνήσουν.

Μάχη με τον χρόνο

Ο σεισμός των 7,4 Ρίχτερ, ο ισχυρότερος τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας στην Κολομβία, σημειώθηκε τη Δευτέρα στις 07:34 τοπική ώρα (15:34 ώρα Ελλάδας), κοντά στη Σαν Χοσέ ντελ Παλμάρ, στον δυτικό νομό Τσοκό, στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό, σε βάθος 103 χιλιομέτρων.

Κατά υπολογισμούς του Reuters, βασισμένους σε στοιχεία που ανακοινώνουν οι σεισμόπληκτοι δήμοι, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 254. Από αυτούς, 101 έχασαν τη ζωή τους στην Περέιρα, στην αποκαλούμενη «γη του καφέ», και 95 στην Κάλι, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας, με πληθυσμό περίπου 2,2 εκατομμυρίων.

Παράλληλα, ανεπίσημοι υπολογισμοί, με βάση διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία πολίτες δηλώνουν αγνοούμενους συγγενείς, δείχνουν ότι περίπου 4.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το κρίσιμο διάστημα για τον εντοπισμό και τη διάσωση επιζώντων μετά από έναν μεγάλο σεισμό είναι κατά κανόνα οι 72 ώρες. Μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος, οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται δραματικά.

Επαγγελματίες διασώστες, εθελοντές, στρατιωτικοί, ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και μηχανήματα έργου έχουν ριχτεί στα συντρίμμια και εργάζονται ασταμάτητα. Παράλληλα, πολίτες μοιράζουν τρόφιμα και νερό στους πληγέντες και τους διασώστες, σε ένα κύμα αλληλεγγύης μπροστά στην καταστροφή.

Ταυτόχρονα, σε ορισμένες πόλεις επιβλήθηκε απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, προκειμένου να αποτραπούν λεηλασίες.

Από ψηλά, ορισμένες γειτονιές της Κάλι μοιάζουν σαν να έχουν βομβαρδιστεί. Βουνά από συντρίμμια βρίσκονται εκεί όπου στέκονταν σπίτια και άλλα κτίρια, ενώ στους δρόμους αυτοκίνητα μοιάζουν με παιδικά παιχνίδια πεταμένα εδώ κι εκεί, ορισμένα καταπλακωμένα από τοίχους ή μεγάλους όγκους μπετόν.

Με σκαπάνες, φτυάρια και ακόμη και με γυμνά χέρια, κάτοικοι σπεύδουν να βοηθήσουν. Σχηματίζουν ανθρώπινες αλυσίδες για να απομακρύνουν τα συντρίμμια.

«Δουλεύουμε μαζί με την ελπίδα να σώσουμε έστω μια ζωή», εξηγεί ο Χαβιέρ Μουνιός.

Νοσοκομεία και πόλεις αντιμέτωπα με την καταστροφή

Νοσοκομεία στην Κάλι υπέστησαν ζημιές. Τμήμα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου κατέρρευσε, αναγκάζοντας τους γιατρούς να μεταφέρουν ασθενείς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να τους παρέχουν φροντίδα σε παρακείμενους κήπους.

Στην Κάλι, την Περέιρα και τη Μανισάλες, στην τουριστική «γη του καφέ», όπως και στην Κιβδό, τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο, ένωση δήμων έκανε λόγο για τουλάχιστον 1.600 τραυματίες και 240 κατεστραμμένα κτίρια.

«Τα χάσαμε όλα»

Στην Περέιρα, οι περισσότεροι από τους περίπου 480.000 κατοίκους δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ελάχιστοι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Πολλοί πέρασαν τη νύχτα έξω, τρομοκρατημένοι από τους συνεχείς μετασεισμούς, καθώς έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 100.

Σε πάρκο έχουν στηθεί σκηνές και στρώματα για τους σεισμόπληκτους, είτε από τις αρχές είτε από τους ίδιους τους κατοίκους.

«Τα χάσαμε όλα, αλλά είμαστε ζωντανοί», είπε ο Χοάν Ταμπάσκο, 23 ετών, ο οποίος κατασκήνωσε στο πάρκο μαζί με τη σύντροφό του και τον επτά μηνών γιο τους.

«Είναι απίστευτο πώς μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα», πρόσθεσε.

Για πολλούς, η αναζήτηση συγγενών μετατρέπεται σε θρήνο.

«Η θεία μου ζούσε εδώ. Είναι κάτω από τα συντρίμμια», είπε ο Χόρχε Γκονσάλες μπροστά από τα συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε.

«Δεν έχουμε μπορέσει να την ανασύρουμε, υπάρχει διαρροή αερίου», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «όσο δεν έχει βρεθεί το πτώμα της, δεν έχω καμιά πρόθεση να φύγω από εδώ».

«Τα χάσαμε όλα», είπε η Στέλλα Γκάλβις, η οποία πρόλαβε να βγει από το κτίριο όπου ζούσε μαζί με τον σύζυγο και το παιδί της.

«Επιζήσαμε σαν από θαύμα», πρόσθεσε.

Ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας, Αμπελάρδο ντε λα Εσπριέγια, η κυβέρνηση του οποίου ετοιμάζει δραστικές περικοπές δημοσίων δαπανών, υποσχέθηκε ωστόσο επιδοτήσεις ώστε χιλιάδες σεισμόπληκτοι που έμειναν άστεγοι να μπορέσουν να βρουν νέα σπίτια.

Ο πρόεδρος έκανε τη σχετική ανακοίνωση κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Περέιρα, η οποία είχε ήδη πληγεί από σεισμό το 1999, με σχεδόν 1.200 νεκρούς.

Διεθνής βοήθεια

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμμαχος του νέου δεξιού προέδρου, ανακοίνωσε βοήθεια ύψους 15,5 εκατ. δολαρίων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί τους δορυφόρους της υπηρεσίας Κοπέρνικος, προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο πάπας Λέων ΙΔ΄ δήλωσε «συγκλονισμένος», ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την «αλληλεγγύη του στον λαό και στην κυβέρνηση της Κολομβίας».

Ο πολύ ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός μέχρι τον Ισημερινό, τον Παναμά και τη Βενεζουέλα. Η Βενεζουέλα εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της από τον διπλό σεισμό των 7,2 και 7,5 Ρίχτερ της 24ης Ιουνίου, ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων του οποίου έχει ξεπεράσει τους 6.300 νεκρούς.

Οι χώρες αυτές βρίσκονται πάνω από τον λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, περιοχή με εξαιρετικά ισχυρή σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα, λόγω των κινήσεων των τεκτονικών πλακών στο υπέδαφος.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο