Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Πτώση 0,5% στις λιανικές πωλήσεις

Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν για πρώτη φορά από τον Απρίλιο. Οι λιγότερες εκπτώσεις και οι υψηλές θερμοκρασίες περιόρισαν τις αγορές. Οι διαδικτυακές πωλήσεις μειώθηκαν μετά τις προσφορές του Ιουνίου.

Βρετανία: Πτώση 0,5% στις λιανικές πωλήσεις

Οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία υποχώρησαν για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι λιγότερες εκπτώσεις αποθάρρυναν τους καταναλωτές, ανακόπτοντας την πρόσφατη ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών.

Ο συνολικός όγκος των αγαθών που πωλήθηκαν σε καταστήματα και μέσω διαδικτύου μειώθηκε κατά 0,5% τον Ιούλιο, αντιστρέφοντας εν μέρει την αναθεωρημένη προς τα κάτω αύξηση 0,7% του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS). Η πτώση του Ιουλίου ήταν αντίστοιχη με την πρόβλεψη των οικονομολόγων.

Οι πωλήσεις σε καταστήματα μη διατροφικών προϊόντων και από διαδικτυακούς λιανοπωλητές υποχώρησαν, καθώς οι προσφορές που ξεκίνησαν νωρίτερα από το συνηθισμένο ενθάρρυναν τους καταναλωτές να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους ήδη από τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ηλιοφάνεια, το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου και οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Άντι Μπέρναμ για το κόστος διαβίωσης ενίσχυσαν την καταναλωτική εμπιστοσύνη αυτό το καλοκαίρι. Έρευνα της GfK, που δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ της Πέμπτης, έδειξε ότι οι Βρετανοί καταναλωτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τον Αύγουστο του 2024.

Ωστόσο, η θετική αυτή εξέλιξη ενδέχεται να επισκιαστεί από την επιβράδυνση της αύξησης των μισθών, τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας και τον κίνδυνο ευρύτερου πληθωριστικού σοκ από τον πόλεμο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράν.

Παράλληλα, η ενίσχυση του καταναλωτικού κλίματος κατά τις πρώτες εβδομάδες της θητείας του Μπέρναμ ενδέχεται να αποδειχθεί βραχύβια, καθώς ο πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει δύσκολες επιλογές στον πρώτο προϋπολογισμό του το φθινόπωρο.

Η ζέστη έπληξε τις πωλήσεις ρούχων

«Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ζεστού καιρού σε μεγάλο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, πολλά νοικοκυριά θα έχουν ήδη αγοράσει ό,τι χρειάζονται για την εποχή, ενώ οι σειρές δημοφιλών καλοκαιρινών προϊόντων ολοκληρώνονται», δήλωσε η Σάντρα Πρινς, επικεφαλής καταναλωτών στη Lloyds.

«Η ώθηση από το Παγκόσμιο Κύπελλο, που ολοκληρώθηκε το πρώτο μισό του Ιουλίου, σήμαινε επίσης λιγότερες ευκαιρίες για αξιοποίηση των υψηλότερων θερμοκρασιών», πρόσθεσε.

Η πτώση των λιανικών πωλήσεων προστίθεται στις ενδείξεις ότι η σύντομη περίοδος πιο θετικών οικονομικών ειδήσεων στη Βρετανία πλησιάζει στο τέλος της.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις μήνες, φτάνοντας το 2,9% τον Ιούλιο, ενώ οι κενές θέσεις εργασίας υποχώρησαν σε χαμηλό πέντε ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αναμένει περαιτέρω επιτάχυνση των αυξήσεων των τιμών τους επόμενους μήνες, καθώς οι επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν μετακυλίονται στην οικονομία.

Η BoE παρακολουθεί στενά τους Βρετανούς καταναλωτές, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με το δίλημμα μεταξύ της ασθενέστερης ζήτησης και των πληθωριστικών πιέσεων. Μέχρι στιγμής, η αδύναμη αγορά εργασίας έχει περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης δευτερογενών επιπτώσεων στον πληθωρισμό.

Η ONS ανέφερε ότι οι πωλήσεις μη διατροφικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 1,3% τον Ιούλιο, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στα καταστήματα ένδυσης. Οι εκπτώσεις στα ρούχα ήταν επίσης λιγότερο εκτεταμένες από ό,τι συνήθως για την εποχή.

Νοικοκυριά απέφυγαν τα καταστήματα λόγω ζέστης

Οι πωλήσεις ειδών οικιακής χρήσης και πολυκαταστημάτων υποχώρησαν επίσης, με τους λιανεμπόρους να αποδίδουν την εξέλιξη στη ζέστη και στις ελλείψεις αποθεμάτων. Οι διαδικτυακές πωλήσεις μειώθηκαν μετά τις προσφορές του Ιουνίου.

Τα καταστήματα τροφίμων κινήθηκαν αντίθετα, με τους λιανεμπόρους να αναφέρουν ενίσχυση των πωλήσεων λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι καταναλωτές απέφυγαν τα καταστήματα για να προστατευθούν από τις ακραίες θερμοκρασίες. Η Αγγλία κατέγραψε τον πιο ξηρό Ιούλιο από τότε που άρχισαν οι καταγραφές, το 1836, ενώ η μέση θερμοκρασία σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν περισσότερο από 2°C υψηλότερη από το κανονικό, σύμφωνα με τη Met Office.

Προγενέστερη έκθεση της Βρετανική Ένωση Λιανεμπορίου έδειξε ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν μόλις 1,3% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, με τον ρυθμό να είναι ο μισός σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και χαμηλότερος από τον μέσο όρο των τελευταίων 12 μηνών.

Οι λιανέμποροι ανέφεραν ότι οι καταναλωτές έδωσαν προτεραιότητα σε μικρές αγορές και ανέβαλαν μεγαλύτερες δαπάνες, όπως για έπιπλα και ηλεκτρονικά είδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο