Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νεπάλ: Πάνω από 1.000 αγνοούμενοι μετά τη φονική πλημμύρα

(upd) Τουλάχιστον 270 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα σύνορα Νεπάλ-Θιβέτ, εκατοντάδες ξένοι τουρίστες αγνοούνται. Προειδοποίηση για νέα πλημμύρα στην περιοχή της καταστροφής.

Νεπάλ: Πάνω από 1.000 αγνοούμενοι μετά τη φονική πλημμύρα

Η αστυνομία του Νεπάλ ανακοίνωσε ότι 270 νεκροί έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα σωστικά συνεργεία που συνεχίζουν τις έρευνες στις περιοχές των Ιμαλαΐων οι οποίες επλήγησαν από την φονική πλημμύρα κατά μήκος της διαδρομής πεζοπόρων και προσκυνητών που ενώνει το Κατμαντού με την Λάσα.

Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση του οργανισμού Τουρισμού του Νεπάλ και την υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων, 823 άνθρωποι είχαν καταγραφεί ως αγνοούμενοι, ανάμεσά τους 517 ξένοι τουρίστες. Σύμφωνα με άλλους απολογισμούς ωστόσο, ο αριθμός των αγνοουμένων ξένων ανέρχεται σε περισσότερους από 650.

Οι Αρχές του Νεπάλ δεν είναι ακόμη σε θέση να προσδιορίσουν τον αριθμό των Νεπαλέζων που αγνοούνται.

Από την άλλη πλευρά των συνόρων, οι κινεζικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι 3 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί, ενώ 558 άνθρωποι αγνοούνται, εκ των οποίων 260 ξένοι, στην επαρχία Γκιρόνγκ του Θιβέτ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών (USGS), η πλημμύρα οφειλόταν στην κατάρρευση παγετώνα, σφοδρότητας τέτοιας που προκάλεσε σεισμό 5,2 βαθμών και εκτεταμένες κατολισθήσεις.

Αρχικά, κινεζικά κρατικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για κατολίσθηση που σημειώθηκε στην πλευρά του Θιβέτ πάνω στα σύνορα, κοντά στο φυλάκιο Γκιρόνγκ, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων, μεταδίδοντας πως οι αρχές καταμετρούσαν τρεις νεκρούς και 265 αγνοούμενους.

Κατόπιν, το Νεπάλ ανέφερε επίσης πως υπέστη πλήγμα, με την πλημμύρα να σαρώνει την κοιλάδα Τρισούλι, στην περιοχή Νουακότ, βόρεια της Κατμαντού, και την κοιλάδα Μποτεκόσι, ανατολικά της πρωτεύουσας του Νεπάλ.

Εν τω μεταξύ,  η υπηρεσία Διαχείρισης Κινδύνων του Νεπάλ προειδοποιεί ότι, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, ένας ποταμός έχει φράξει και λίμνη έχει σχηματισθεί στην περιοχή της καταστροφικής πλημμύρας η στάθμη της οποίας ανεβαίνει και υπάρχει κίνδυνος νέας πλημμύρας.

Εικόνες καταστροφής

Στην καρδιά των Ιμαλαΐων, το Νεπάλ εκτιμάται ιδιαίτερα από τους τουρίστες και τους ορειβάτες όλου του κόσμου. Πολλοί πηγαίνουν να ανέβουν το όρος Έβερεστ.

Σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας, που επαλήθευσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επιβλητικό πολυώροφο κτίριο και πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να διαφύγουν καταπίνονται από πελώριο ορμητικό χείμαρρο.

Άλλο βίντεο, επίσης επαληθευμένο, εικονίζει γιγαντιαίο κύμα, συγκρίσιμο με αυτά που προκαλεί τσουνάμι, να πέφτει σε χώρο στάθμευσης, σαρώνοντας οχήματα και κτίριο με καταστροφική ορμή.

Τουλάχιστον 341 ξένοι

Ο πρωθυπουργός του Νεπάλ, Μπαλέντρα Σα, κάλεσε χθες το έθνος των Ιμαλαΐων να «παραμένει ενωμένο». «Το κράτος είναι στο πλευρό σας με όλα τα μέσα και τους πόρους του», διαβεβαίωσε.

Στην κινεζική πλευρά, η δημόσια τηλεόραση CCTV μετέδωσε επίσης πλάνα που δείχνουν ορμητικούς χειμάρρους που μεταφέρουν κλαδιά δέντρων και άλλα συντρίμμια, καθώς και πλημμυρισμένο δρόμο.

Πάνω από 800 μέλη σωστικών συνεργείων, 150 οχήματα και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, καθώς και μικρά σκάφη, αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Γεγονός σπάνιο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εκφράστηκε αμέσως μετά την καταστροφή, τονίζοντας πως «η απόλυτη προτεραιότητα είναι η κινητοποίηση όλων των μέσων για να αναζητηθούν και να διασωθούν οι αγνοούμενοι, να απομακρυνθούν εσπευσμένα και να μετεγκατασταθούν κάτοικοι σε κίνδυνο, να θεραπευτούν το ταχύτερο οι τραυματίες και να περιοριστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό ο αριθμός των θυμάτων».

Στην άλλη πλευρά, στο Νεπάλ, δυνάμεις επιβολής της τάξης συνέχισαν επιχειρήσεις εσπευσμένης απομάκρυνσης οικογενειών που ζουν σε περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο να πλημμυρίσουν και σωστικά συνεργεία τις έρευνες για επιζώντες μέσα σε βουνά λάσπης και συντριμμιών, αφού χείμαρροι έθαψαν τους χαμηλότερους ορόφους πολλών κτιρίων.

Χωριά «σβήστηκαν από τον χάρτη»

Ανάμεσα στους ξένους που αγνοούνται είναι 142 υπήκοοι Ινδίας, καθώς και υπήκοοι της Βρετανίας, της Μαλαισίας, της Αυστραλίας, της Ολλανδίας, των ΗΠΑ, της Πορτογαλίας, της Νότιας Αφρικής, της Νότιας Κορέας και της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι αρχές του Νεπάλ.

Η Αυστραλία έκανε λόγο για 34 υπηκόους της που αγνοούνται, η Ιαπωνία για πέντε, η Ουκρανία για 53 και η Νότια Κορέα για εννέα.

«Ολόκληρα χωριά και αγορές σβήστηκαν από τον χάρτη», τόνισε ο Ντέιβιντ Φίσερ, αξιωματούχος στο Νεπάλ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Η οργάνωση ανέφερε πως διανέμει υλικά πρώτης ανάγκης, ιδίως κουβέρτες, φαρμακεία, φορεία και νεκρικούς σάκους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Νεπάλ Σισίρ Χανάλ, ποτάμι μπορεί να εμποδιζόταν προτού βρει βίαια δίοδο, προκαλώντας ξαφνική και ισχυρή άνοδο των υδάτων και υπερχείλιση.

Η νεπαλική αρχή μείωσης και διαχείρισης των κινδύνων καταστροφών, από την πλευρά της, έκανε λόγο, επικαλούμενη δορυφορικές εικόνες της Planet Labs, για «κατολίσθηση χιονιού και βράχων» στα σύνορα Κίνας-Νεπάλ που ενδέχεται να προκάλεσαν την πλημμύρα.

Αναζητώντας αγνοούμενο αδελφό

Κάτοικοι έχουν υποστεί πολύ βαθύ τραύμα από την καταστροφή, ενώ ειδικοί προειδοποιούν πως αν συνεχίσουν να υπάρχουν φραγμοί σε ποτάμια ή ρέματα, ενδέχεται να υπάρξει νέα πλημμύρα.

«Μου τηλεφώνησε ο κουνιάδος μου το πρωί. Έκλαιγε, μου είπε ότι το σπίτι τους πλημμύρισε ολόκληρο. Τρία μέλη της οικογένειας διασώθηκαν, αλλά ο αδελφός του αγνοείται ακόμη», είπε ο Ραζού Μπαντέλ, 56 ετών.

Ο στρατός του Νεπάλ έχει κινητοποιήσει εναέρια μέσα, καθώς κάτοικοι περιοχών στις όχθες ποταμού τηλεφώνησαν ζητώντας να τους απομακρύνουν εσπευσμένα ελικόπτερα.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις είναι συχνές την περίοδο του καλοκαιρινού μουσώνα, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, στο Νεπάλ, στο Θιβέτ και σε όλη τη νότια Ασία.

Τον Ιούλιο του 2025, 17 άνθρωποι είχαν κηρυχτεί αγνοούμενοι εξαιτίας κατολίσθησης κοντά στην Γκιρόνγκ, είχε μεταδώσει τότε το Νέα Κίνα.

Σύμφωνα με επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα τέτοιων φαινομένων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο