Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Euronext: Ανοιχτή σε «γάμο» με την Deutsche Börse

Η Euronext δηλώνει ανοιχτή σε μια συμφωνία με τη μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της Deutsche Börse, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει τον χάρτη των ευρωπαϊκών αγορών. Deal 66 δισ. ευρώ.

Euronext: Ανοιχτή σε «γάμο» με την Deutsche Börse

Η Euronext είναι ανοιχτή σε συγχώνευση με τη μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της, Deutsche Börse ή σε συνεργασία μεταξύ των χρηματιστηριακών δραστηριοτήτων των δύο ομίλων, σε μια συμφωνία που συζητείται εδώ και χρόνια και θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή αγορά «πλανητικής κλίμακας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Euronext στο Financial Times.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η ένωση του μεγαλύτερου διαχειριστή χρηματιστηρίων της Ευρώπης με τον γερμανικό ανταγωνιστή του θα μπορούσε να ενισχύσει τη ρευστότητα και να καταστήσει τις ευρωπαϊκές αγορές πιο ανταγωνιστικές, σε μια περίοδο κατά την οποία αξιωματούχοι της ΕΕ επιδιώκουν τη μεταρρύθμιση των κεφαλαιαγορών της Ένωσης, μεταξύ άλλων μέσω της συγκέντρωσης της εποπτείας βασικών οντοτήτων.

Το σενάριο της συγχώνευσης

Ο Στεφάν Μπουζνά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας πλήρους συγχώνευσης μεταξύ των δύο εταιρειών, προειδοποίησε ωστόσο ότι μια τέτοια συμφωνία θα έπρεπε να ξεπεράσει σημαντικά ρυθμιστικά εμπόδια.

«Μια συμφωνία που θα είχε νόημα είναι η συγχώνευση των χρηματιστηριακών δραστηριοτήτων», δήλωσε ο Μπουζνά σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ των δύο ομίλων.

Η Euronext διαχειρίζεται χρηματιστηριακές αγορές σε οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ιταλία, ενώ δραστηριοποιείται επίσης στις υπηρεσίες μετά τη συναλλαγή, στο clearing και στην ενέργεια.

Η εταιρεία έχει χρηματιστηριακή αξία €16 δισ.

Το μέγεθος της Deutsche Börse

Η Deutsche Börse διαχειρίζεται το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, καθώς και την Eurex, μία από τις μεγαλύτερες αγορές παραγώγων στον κόσμο.

Ο γερμανικός όμιλος δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα των υπηρεσιών μετά τη συναλλαγή και αποτιμάται σε περίπου €50 δισ.

Μια πιθανή συμφωνία θα δημιουργούσε έναν ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό κολοσσό με συνολική χρηματιστηριακή αξία περίπου €66 δισ., ενισχύοντας σημαντικά το βάρος της Ευρώπης στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο