Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρουμανία: Νέος υποψήφιος πρωθυπουργός ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Ζίγκφριντ Μουρεσάν

Ο 44χρονος Μουρεσάν έχει πλέον διορία 10 ημερών για να σχηματίσει κυβέρνηση και να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Ρουμανία: Νέος υποψήφιος πρωθυπουργός ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Ζίγκφριντ Μουρεσάν

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Νικουσόρ Νταν δήλωσε σήμερα ότι θα ορίσει νέο υποψήφιο για την πρωθυπουργία τον φιλελεύθερο ευρωβουλευτή Ζίγκφριντ Μουρεσάν - παρά την έλλειψη σαφούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας - προκειμένου να τερματιστεί μια παρατεταμένη πολιτική κρίση που ασκεί πιέσεις στην επενδυτική βαθμίδα της χώρας.

Ο 44χρονος Μουρεσάν έχει πλέον διορία 10 ημερών για να σχηματίσει κυβέρνηση και να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Ο κεντρώος πρόεδρος Νταν είχε ορίσει δύο προηγούμενους υποψήφιους για την πρωθυπουργία: τον σύμβουλό του, Εουτζέν Τομάκ , ο οποίος απέσυρε την υποψηφιότητά του προτού διεξαχθεί η κοινοβουλευτική ψηφοφορία, και τον φιλελεύθερο Αντριάν Βεστέα, ο οποίος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: έχω διαπιστώσει ότι τα πολιτικά κόμματα ενδιαφέρονται περισσότερο για το εκλογικό τους όφελος παρά για το εθνικό συμφέρον», δήλωσε ο Νταν μετά τις διαβουλεύσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. «Δεν διαθέτουμε καθορισμένη (κοινοβουλευτική) πλειοψηφία», είπε.

Μια προηγούμενη κυβέρνηση ευρείας φιλοευρωπαϊκής συνεργασίας, υπό τον πρωθυπουργό και επικεφαλής του Φιλελεύθερου Κόμματος Ίλιε Μπολοζάν, κατέρρευσε στις αρχές Μαΐου, όταν οι Σοσιαλδημοκράτες - το μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου - αποχώρησαν και συμμάχησαν με την ακροδεξιά αντιπολίτευση για την κατάθεση πρότασης μομφής.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν προτείνει τον ηγέτη τους Σορίν Γκριντεάνου ως υποψήφιο πρωθυπουργό και έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να στηρίξουν κυβέρνηση στην οποία δεν συμμετέχουν.

Οι Φιλελεύθεροι - μέλος του κεντροδεξιού συνασπισμού στον οποίο συμμετέχουν επίσης η "Ένωση Σώστε τη Ρουμανία" και το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας UDMR - έχουν αποκλείσει τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού με την Αριστερά.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Ρουμανία είναι προγραμματισμένες για το 2028 και η χώρα δεν έχει διενεργήσει ποτέ πρόωρες εκλογές, αν και ο Νταν δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι δεν αποκλείει πλέον αυτό το ενδεχόμενο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο