Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχεται η ώρα των "ταύρων"

Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι το χαμηλό 11 ετών του S&P 500 στις 750 μονάδες στις 20 Νοεμβρίου ήταν το "ναδίρ" για το βαρόμετρο και μια (διστακτική για κάποιους μήνες) bull market μορφοποιείται ήδη στη Wall Street.

Έρχεται η ώρα των ταύρων
Ο κ. Laszlo Birinyi, ο επενδυτής που προέβλεψε ορθώς τη φετινή «σφαγή» των τραπεζικών μετοχών, δηλώνει ότι ο Standard & Poor’s 500 έπιασε τον «πάτο» της bear market πριν από δύο εβδομάδες και συνιστά «αγορά» για τις μεγάλες μετοχές των ΗΠΑ. Και δεν είναι ο μόνος.

Ο δείκτης S&P 500 διολίσθησε 52% από το ρεκόρ του Οκτωβρίου 2007, στο χαμηλό 11 ετών των 752,44 μονάδων, στις 20 Νοεμβρίου. Την Πέμπτη, το «βαρόμετρο» του αμερικανικού χρηματιστηρίου, κλείνοντας με άνοδο 3,84% στις 909,70 μονάδες, σημείωσε άνοδο 21% από το «ναδίρ» των 750 μονάδων, που σημαίνει τεχνικώς ότι έληξε η 13μηνης διάρκειας bear market για τον δείκτη.

«Δηλώνω με μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι η αγορά έπιασε πάτο», δήλωσε ο κ. Birinyi κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Bloomberg. Ο οικονομολόγος, ο οποίος χρησιμοποιεί αναλύσεις πάνω στον όγκο των δολαρίων που «μπαίνουν» ή «βγαίνουν» από μια μετοχή ή έναν δείκτη, ώστε να αντιληφθεί την επιθετικότητα των αγορών ή των πωλήσεων, προειδοποιεί να μην περιμένουμε κατακόρυφη ανάκαμψη στην αγορά.

«Μια bull market δημιουργείται… Δεν θα δούμε όμως ακραία κέρδη τους επόμενους τρεις με έξι μήνες. Η αγορά θα έχει καλύτερη εμφάνιση, αλλά δεν κινείται διαρκώς υψηλότερα, με τόσα προβλήματα και ανησυχίες που υπάρχουν στον κόσμο».

Εάν αποδεχτούμε, μάλιστα, ότι οι 750 μονάδες ήταν ο «πάτος», όπως ισχυρίζεται η Birinyi Associates και άλλοι αναλυτές, η ανάκαμψη που έχει ακολουθήσει (20% σε 11 συνεδριάσεις) είναι η ισχυρότερη έναρξη bull market των τελευταίων 75 ετών, δηλαδή από το 1932.

O κ. Jeffery Rubin, αναλυτής της Birinyi Associates, δηλώνει ότι είναι «πέραν κάθε αμφιβολίας το γεγονός ότι οι αγορές έχουν στραφεί σε ανοδικές (bullish), αν κρίνουμε από διάφορους παράγοντες, όπως οι αντιδράσεις των επενδυτών σε τυπικώς αρνητικά γεγονότα, οι υποτονικές προβλέψεις κερδοφορίας και τα απογοητευτικά στατιστικά δεδομένα καθώς και η αύξηση της ανεργίας που ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Βέβαια, το γεγονός ότι η έναρξη ήταν εύρωστη δεν σημαίνει ότι η άνοδος δεν θα διαρκέσει, κατά τον κ. Rubin. «Πιστεύουμε ότι πράγματι η αντίδραση θα έχει διάρκεια, είναι βιώσιμη».

Την άποψη αυτή ενστερνίζονται αρκετοί ακόμη διαχειριστές και παράγοντες των αγορών, που καλούν τους επενδυτές πίσω στις μετοχές. Ο κ. Bill Miller της Legg Mason και ο κ. Steve Leuthold της Leuthold Group είναι δύο εξ αυτών, με βάση δηλώσεις τους στο MarketWatch.

Ωστόσο, ένας άλλος παράγοντας, ο κ. Bob Doll της BlackRock, είναι πιο απαισιόδοξος, όπως φάνηκε από συνέντευξή του στο Reuters. Ο κ. Doll, πιστεύει ότι, αν και πράγματι οι αμερικανικές μετοχές «έπιασαν πάτο» τον Νοέμβριο, είναι πιθανότερο να κινηθούν σε στενό εύρος διακύμανσης για πολλούς μήνες, καθώς η οικονομία θα συνεχίσει να επιβραδύνεται. Και οι τραπεζικοί τίτλοι θα πρέπει να περάσουν χρόνια για να βρουν τη σταθερότητα και πάλι, δηλώνει ο κ. Doll.

Ο δείκτης S&P 500 θα πρέπει να ανακτήσει το 40% της αξίας του για να φτάσει στο ρεκόρ των 1.565 μονάδων που είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο 2007. Ο Dow Jones χρειάζεται ράλι 36% για να αγγίξει το ρεκόρ των 14.165 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v