Groupama: Πτώση 57,9% στα καθαρά κέρδη το 2008

Στα 342 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου Groupama το 2008 καταγράφοντας πτώση 57,9%, ενώ ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε 10,8%, στα 13,44 δισ.
ευρώ.

Groupama: Πτώση 57,9% στα καθαρά κέρδη το 2008
Στα 342 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου Groupama το 2008 καταγράφοντας πτώση 57,9%, ενώ ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε 10,8%, στα 13,44 δισ.
 ευρώ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Έντονη ανάπτυξη εργασιών, με αύξηση εσόδων κατά 6,4% στις ασφαλίσεις ζωής και υγείας (3,1% με απολύτως συγκρίσιμα δεδομένα ενοποίησης), 16,2% στις ασφαλίσεις γενικών κλάδων (3,7% με απολύτως συγκρίσιμα δεδομένα ενοποίησης) και 3,4% στις χρηματοοικονομικές και τραπεζικές δραστηριότητες.

Πολύ σημαντική αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 49,6%, ποσοστό που αποτυπώνει τα σχέδια δράσης του ομίλου, τα οποία έφεραν θετικά αποτελέσματα παρά την οικονομική κάμψη.

Σταθεροποίηση του δείκτη συνολικών εξόδων των ασφαλειών γενικών κλάδων στο 98%, σύμφωνα με τους στόχους.

Περιορισμένες απομειώσεις ενεργητικού (138 εκατ. ευρώ μετά τα μερίσματα και τους φόρους), δεδομένων των αναταράξεων των χρηματοοικονομικών αγορών.

Θετικά καθαρά αποτελέσματα με κέρδη ύψους 273 εκατομμυρίων ευρώ, παρά την κατακόρυφη πτώση των χρηματοοικονομικών αγορών.


---ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Η αύξηση των εργασιών του έτους 2008 είναι το αποτέλεσμα των φιλόδοξων αναπτυξιακών σχεδίων που ξεκίνησαν το 2006 - 2007 και σήμερα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η παραγωγή των ασφαλειών ζωής και υγείας αυξήθηκε κατά 2,2%, ενώ τα στοιχεία της αγοράς δείχνουν μείωση του κλάδου σε ποσοστό 8,7%. Τα αντίστοιχα μεγέθη των ασφαλειών γενικών κλάδων είναι αύξηση 2,1% , έναντι 2,5% για την αγορά.

Η ανάπτυξη υποστηρίχτηκε από τη συνεχή υλοποίηση της στρατηγικής καινοτόμων προϊόντων που ακολούθησε ο όμιλος το 2008. Η στρατηγική αυτή περιλάμβανε την παρουσίαση του προγράμματος Groupama Renfort και του ανασχεδιασμένου προγράμματος Groupama Sante Active.

Ο όμιλος ενίσχυσε την παρουσία του σε αστικές περιοχές, ανοίγοντας νέα πρακτορεία σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων.

Η υπηρεσία Amaguiz.com, νέα υπηρεσία που προσφέρεται αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου, ξεκίνησε προσφέροντας αρχικά ασφάλειες αυτοκινήτου, με σκοπό να επεκταθεί και στα ασφαλιστικά προϊόντα που καλύπτουν το σύνολο της αγοράς προσωπικών ασφαλίσεων. Λίγους μόλις μήνες μετά την παρουσίασή της, η υπηρεσία Amaguiz.com έχει ξεπεράσει τους προβλεπόμενους στόχους της, με παραγωγή 10.000 ασφαλιστηρίων συμβολαίων έως σήμερα, ενώ ο στόχος ανέρχεται στα 15.000 συμβόλαια έως το τέλος του 2009.

Σε διεθνές επίπεδο

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών σε διεθνές επίπεδο διαμορφώθηκε στα 3,93 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 39,0% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (6,4% με απολύτως συγκρίσιμα δεδομένα ενοποίησης).


Η παραγωγή ασφαλειών ζωής και υγείας σημείωσε σημαντική αύξηση που άγγιξε το 8%. Τα ασφάλιστρα ομαδικών συμβολαίων διαμορφώθηκαν στα 401 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 17,4% (κυρίως λόγω της Τουρκίας), ενώ η παραγωγή στα ατομικά συμβόλαια αυξήθηκε κατά 3,3% στα 723 εκατ. ευρώ (κυρίως λόγω της Ιταλίας και την Ισπανίας).

Η παραγωγή ασφαλειών γενικών κλάδων αυξήθηκε κατά 5,8%. Η θετική εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αυξημένη παραγωγή του κλάδου αυτοκινήτου (συμπεριλαμβανομένων των στόλων) με άνοδο 5,4% στο 1,82 δισ. ευρώ (πιο συγκεκριμένα στην Ισπανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Τουρκία και στη Ρουμανία), ενώ τα ασφάλιστρα από ασφάλειες κατοικιών αυξήθηκαν κατά 9%, αγγίζοντας τα 321 εκατ. ευρώ.

Νοτιοδυτική Ευρώπη

Στην Ισπανία η Groupama Seguros έκλεισε το έτος με έσοδα αυξημένα κατά 12,2%, στα 976 εκατ. Τα ασφάλιστρα των ασφαλειών ζωής και υγείας αυξήθηκαν κατά 23%, λόγω της ανόδου 30% των ομαδικών συμβολαίων ζωής και 12,3% των συμβολαίων υγείας. Τα ασφάλιστρα των ασφαλειών γενικών κλάδων αυξήθηκαν κατά 9,2% σε σχέση με το 2007. Σε αυτήν την αύξηση συνέβαλαν όλες οι κατηγορίες ασφαλίσεων, κυρίως δε οι ασφαλίσεις οχημάτων (άνοδος 11,6%, εξαιρουμένων των στόλων), οι οποίες ενισχύθηκαν από τη νέα διαδικτυακή τοποθεσία ασφαλίσεων Clickseguros.

Στην Πορτογαλία η παραγωγή μειώθηκε 1,7% στα 82 εκατ. ευρώ το 2008. Τα ασφάλιστρα των ασφαλειών ζωής μειώθηκαν κατά 4,5%, σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά. Τα ασφάλιστρα των γενικών κλάδων αυξήθηκαν σε ποσοστό 3,7%, κυρίως λόγω των ασφαλίσεων κατοικιών που σημείωσαν άνοδο κατά 8,8% και των ασφαλίσεων εταιρικών ακινήτων που αυξήθηκαν κατά 19,8%.

Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η παραγωγή των ιταλικών θυγατρικών -Groupama Assicurazioni, Groupama Vita και Nuova Tirrena- διαμορφώθηκε συνολικά στα 1,39 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 2,6%. Η παραγωγή των ασφαλειών ζωής και υγείας αυξήθηκε κατά 7,9%, κυρίως λόγω των ασφαλειών ζωής. Η παραγωγή παραδοσιακών ατομικών αποταμιευτικών συμβολαίων αυξήθηκε κατά 27,7% σε μια πτωτική αγορά, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης των συμφωνιών τραπεζασφάλειας, καθώς επίσης και της επιτυχίας του προϊόντος εγγυημένου επιτοκίου που διατέθηκε στην αγορά στα τέλη του έτους. Από την άλλη πλευρά, οι ασφαλίσεις υγείας επηρεάστηκαν από την απώλεια των ασφαλίστρων των ασφαλειών υγείας και ατυχήματος των εργαζομένων του ομίλου Toro και συρρικνώθηκαν κατά 6,6%. Η παραγωγή ασφαλειών γενικών κλάδων αυξήθηκε κατά 0,4% και διαμορφώθηκε στα 966 εκατ. ευρώ.

Οι τουρκικές θυγατρικές -Basak Groupama Sigorta, Basak Groupama Emeklilik και Guven (ενοποιούνται από την 1η Δεκεμβρίου 2008)- ανακοίνωσαν αύξηση της παραγωγής το 2008 κατά 20,7% στα 444 εκατ. Η παραγωγή ασφαλειών ζωής και υγείας αυξήθηκε κατά 31,9%, κυρίως λόγω των ασφαλειών προστασίας πληρωμών και των ατομικών ασφαλειών υγείας. Στην κατηγορία των ασφαλειών γενικών κλάδων, η παραγωγή της Basak Sigorta αυξήθηκε 13% λόγω της διατήρησης σε υψηλά επίπεδα όλων των κλάδων αλλά κυρίως της αύξησης του κλάδου αυτοκινήτου (+10,5%) και των ασφαλειών κατοικιών (+ 23,9%).

Στην Ελλάδα, ο κύκλος εργασιών της Groupama Φοίνιξ διαμορφώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2008 στα 150 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 4,5% λόγω των ιδιαίτερα δυσχερών συνθηκών της αγοράς. Η παραγωγή των γενικών κλάδων μειώθηκε κατά 5,1%, ενώ τα ασφάλιστρα των κλάδων ζωής και υγείας μειώθηκαν 2,4%. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι χάρη στις εμπορικές ενέργειες που αναπτύχθηκαν με στόχο, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των δεσμών με το δίκτυο των πρακτόρων αντιστράφηκε η πτωτική αυτή τάση τους τελευταίους μήνες του έτους.

Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Οι ουγγρικές θυγατρικές Groupama Biztosito και OTP Garancia συνέβαλαν με 96 εκατ. ευρώ στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών του 2008. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται οι εργασίες τριών μηνών της OTP Garancia, η οποία ενσωματώθηκε στην ενοποίηση με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2008.

Τα έσοδα από τις ρουμανικές θυγατρικές του ομίλου -BT Asigurari, OTP Garancia Asigurari και Asiban- αυξήθηκαν κατά 13,8% στα 157 εκατ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει εργασίες πέντε μηνών της Asiban και τριών μηνών της OTP Garancia Asigurari, οι οποίες ενσωματώθηκαν στην ενοποίηση με ημερομηνία 1η Αυγούστου και 30 Σεπτεμβρίου 2008 αντίστοιχα. Η παραγωγή στις ασφάλειες γενικών κλάδων σημείωσαν σημαντική αύξηση (17,5%), με όλους τους κλάδους να σημειώνουν σταθερή άνοδο.

Ηνωμένο Βασίλειο

Η Groupama Insurances ανακοίνωσε κύκλο εργασιών ύψους 544 εκατ. ευρώ το 2008, με αύξηση 6% έναντι του προηγούμενου έτους. Τα ασφάλιστρα από ασφάλειες γενικών κλάδων αυξήθηκαν κατά 9,1%, λόγω της πολύ καλής πορείας των ασφαλειών κατοικιών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 7,8%. Τα ασφάλιστρα από ασφάλειες ζωής και υγείας μειώθηκαν 4,3%, εξαιτίας της κάμψης των ασφαλειών προστασίας πληρωμών κατά 20,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v