Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ:"Καθαρίστε" τις τράπεζες για να ανακάμψουμε

Η υφήλιος βρίσκεται σε οικονομική κρίση και δεν πρόκειται να ανακάμψει εάν δεν "καθαρίσει" ο χρηματοοικονομικός κλάδος, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Dominique Strauss-Kahn.

ΔΝΤ:Καθαρίστε τις τράπεζες για να ανακάμψουμε
Η υφήλιος βρίσκεται σε οικονομική κρίση και δεν πρόκειται να ανακάμψει εάν δεν «καθαρίσει» ο χρηματοοικονομικός κλάδος, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Εξαιτίας της κρίσης εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν σε συνθήκες φτώχειας και ανεργίας, θα εκδηλωθούν απειλές κοινωνικής αναταραχής και ίσως ακόμη και πόλεμος και χρειάζεται να ληφθεί άμεσα δράση, δήλωσε ο κ. Dominique Strauss-Kahn.

«Καθαρά πράγματα: η κατάσταση είναι δύσκολη»,
σημείωσε σε συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι σύντομα ο διεθνής οργανισμός θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, που θα αναφέρονται σε συρρίκνωση μεταξύ 0,5% και 1% για τη φετινή χρονιά.

Ο κ. Strauss-Kahn τόνισε ότι παραμένει δυνατόν να ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία το 2010 εάν ακολουθηθούν οι ορθές στρατηγικές. Η βασική συνθήκη για την επιτυχία είναι η αποκατάσταση της υγείας του χρηματοοικονομικού κλάδου.

«Αν και οι διασώσεις τραπεζών είναι πολιτικά αντιλαϊκές, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς αποδοτικό τραπεζικό σύστημα».

Η εμπειρία του ΔΝΤ, που έχει «ζήσει» 122 τραπεζικές κρίσεις, δείχνει ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί οικονομική ανάκαμψη εάν δεν εξυγιανθούν πρώτα οι τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v