Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σχέδια των ΗΠΑ για τη ρύθμιση της Wall

Η κυβέρνηση Obama προτείνει σαρωτικές αλλαγές για τη ρύθμιση της Wall σε 4 άξονες:  κίνδυνο στο σύστημα, προστασία καταναλωτών - επενδυτών, απόλυτη ρυθμιστική επόπτευση και διεθνή συνεργασία.

Τα σχέδια των ΗΠΑ για τη ρύθμιση της Wall
Η κυβέρνηση του κ. Β. Obama προτείνει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο ρύθμισης του αμερικανικού χρηματοοικονομικού συστήματος, με στόχο να σφίξει τον κλοιό στα hedge funds, στα private equity, στις αγορές παραγώγων και στα CDS.

Το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που κοινοποιούν τις τελευταίες ημέρες Αμερικανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομικών κ. Timothy Geithner πριν από λίγη ώρα, θα καλύπτουν τέσσερις περιοχές: τον κίνδυνο στο σύστημα, την προστασία των καταναλωτών και των επενδυτών, την πλήρη ρυθμιστική επόπτευση και τη διεθνή συνεργασία. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, τα βασικά σημεία του σχεδίου προβλέπουν τα εξής:


ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για την ταξινόμηση των μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων (είτε εντάσσονται στο Ταμείο Εγγυοδοσίας είτε όχι), οι οποίοι πλέον θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε υψηλότερα στάνταρντ κεφαλαίων και ταμειακής ρευστότητας, εξαιτίας του μεγέθους τους και της σημασίας που έχουν για το σύστημα. Θα δημιουργηθούν στάνταρντ επόπτευσης αυτών των οίκων και θα ανατεθούν ευθύνες για τη ρύθμισή τους. Τα στοιχεία που θα καθορίσουν την ταξινόμηση των οίκων θα είναι: το μέγεθος, η μόχλευση και η εξάρτηση από τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό, καθώς και ο ρόλος τους ως πηγής πιστώσεων στην οικονομία.


ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ

Η κυβέρνηση θέλει τα αναθεωρημένα λογιστικά στάνταρντ για τα ζημιογόνα δανειακά αποθεματικά να ισχύουν για τις ζημίες όλου του επιχειρηματικού κύκλου. Συνιστά επίσης οι ρυθμιστικοί κανόνες της «ορθής αξίας» να αναθεωρηθούν για να μειωθούν οι «κυκλικές» τάσεις και παράλληλα να παρέχεται διαφάνεια.


ΠΑΡΑΓΩΓΑ

Ζητείται διαφάνεια και μεγαλύτερη επόπτευση στις αγορές δανεισμού overnight και μικρής διάρκειας, όπως είναι οι συμφωνίες επαναγοράς τρίτων μερών και παραγώγων over-the-counter.


HEDGE FUNDS

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι όλοι οι σύμβουλοι σε hedge funds, private equity funds και venture capital funds, των οποίων τα υπό διαχείριση ενεργητικά ξεπερνούν ένα μέγεθος που δεν έχει ακόμη καθοριστεί, να αναφέρονται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς SEC. Υπό αυτό το καθεστώς, θα πρέπει να αναφέρονται σε επενδυτικό σύμβουλο διορισμένο από τη SEC και να δημοσιεύουν μεγέθη για τους επενδυτές και τα τρίτα μέρη. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουν πληροφορίες με τις οποίες θα καθορίζεται κατά πόσον ένα fund έχει τόσο μεγάλο μέγεθος ή μόχλευση ώστε συνιστά απειλή για την οικονομική σταθερότητα. Σε περίπτωση που το fund συνιστά κίνδυνο για το σύστημα, θα υπόκειται στα υψηλότερα στάνταρντ για τις εταιρίες που έχουν μεγάλη σημασία για το σύστημα.


CREDIT DEFAULT SWAPS

Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση θα επιβάλλει ρύθμιση στις αγορές credit default swaps και over-the-counter derivatives. Όλοι οι dealers στα παράγωγα OTC θα υπόκεινται στον ίδιο έλεγχο με τις εταιρίες μεγάλης σπουδαιότητας για το σύστημα. Όλα τα standard παράγωγα συμβόλαια OTC θα πρέπει να εκκαθαρίζονται μέσω κεντρικών εταίρων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα ελέγχονται και θα εποπτεύονται. Όλα τα μη-standard παράγωγα συμβόλαια θα πρέπει να αναφέρονται σε υπηρεσίες ρύθμισης και θα υπόκεινται σε μια σειρά άλλες απαιτήσεις δεδομένων. Οι κεντρικοί εταίροι και οι υπηρεσίες ρύθμισης θα πρέπει να κοινοποιούν συνολικά στοιχεία για τους όγκους συναλλαγών και τις θέσεις των εταίρων και να δίνουν αναφορά στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.


MONEY MARKET FUNDS

Τέλος, η κυβέρνηση θα πιέσει τη SEC να «σφίξει τα λουριά» της ρύθμισης στα funds της αγοράς χρήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v